Η Γαλλία μέσω των μεγαλύτερων εφημερίδων της εκφράζει ανοιχτά τη γαλλική θέση κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Η Le Figaro με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου στην ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος «κάνει συνεχώς νέους εχθρούς» και στέκεται στον «εθνικιστικό λαϊκισμό ισλαμιστικού τύπου» που προωθεί ο Ερντογάν.
Μάλιστα, η γαλλική εφημερίδα αναρωτιέται αν «πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου, μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ;», ενώ προσθέτει: «Η Γαλλία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ισοδύναμα τα τουρκικά εγκλήματα με τις θαλάσσιες αξιώσεις, μερικές φορές υπερβολικές, της Ελλάδας. Ο Μακρόν θέλει το ΝΑΤΟ να μιλήσει στον αυτοκράτορα της Άγκυρας και η ΕΕ να δείξει αυστηρότητα και να τον συμμορφώσει».
Σε άλλο σημείο του, το σχετικό άρθρο αναφέρει: «Το ναυτικό του Ερντογάν παρελαύνει στην ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Οι δύο γειτονικές χώρες, ιστορικοί αντίπαλοι, αγωνίζονται για την εκμετάλλευση πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αρχαία διαμάχη, για την έκταση των αντίστοιχων ηπειρωτικών εδαφών τους. Στα ανοιχτά της Κύπρου, οικονομικά οφέλη και θέματα κυριαρχίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. ‘Η παραμικρή σπίθα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή’, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας».
Η Le Figaro στέκεται και στις «κακές» κινήσεις του Τούρκου Προέδρου: ο μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης, η κατοχή της βόρειας Συρίας και οι δολοφονίες των Κούρδων, η ένοπλη επέμβαση στη Λιβύη, η αγορά ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, καθώς και η εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή.
Όσον αφορά τη… σύμπλευση του Εμανουέλ Μακρόν με την Άγκελα Μέρκελ, η εφημερίδα τονίζει: «Το σχέδιό τους για έξοδο από μία επικίνδυνη κλιμάκωση, είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. Κανείς δεν τα έχει πει καλύτερα μέχρι τώρα».
Για το Oruc Reis και την παρουσία του μαζί με στολίσκο του τουρκικού ναυτικού, σχολιάζεται: «Η απόσταση μεταξύ του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων ενδέχεται να μην επιτρέπει τεχνικά επιχειρήσεις γεωτρήσεων και σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση αυτών των πόρων θα πάρει χρόνια ακόμη. Επομένως, η τουρκική επίδειξη δύναμης στη θάλασσα είναι πρωτίστως πολιτική και η Γαλλία, στο όνομα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αντιτίθεται και παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας».
Δείτε ακόμα: Κεραυνοί της Le Monde κατά του ΝΑΤΟ!