Μαζί με τις αντιδράσεις για την επέκταση των ελληνικών υδάτων ο αλβανικός Τύπος αναφέρεται και σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι ενδέχεται να εγκατασταθούν τουρκικές δυνάμεις στον Αυλώνα και στους Αγίους Σαράντα, προκειμένου να σταματήσει η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας προς την Αλβανία.
Μάλιστα σχολιαστές επιτίθενται στον Έντι Ράμα θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος κυβερνά την Αλβανία;» επισημαίνοντας: «Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε χθες ότι πολεμικά πλοία της χώρας θα πλεύσουν στον Αυλώνα και στους Αγίους Σαράντα για να υπερασπισθούν την αλβανική θάλασσα, στην οποία επιδιώκει να εισβάλει η Ελλάδα. Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ποιος κυβερνά την Αλβανία; Μετά από αυτό μπορεί να παραμένει ακόμα Πρωθυπουργός;».
Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, αρχίζει διαβουλεύσεις με τα κόμματα για τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών το 2021, ενώ η πολιτική σκηνή διχάζεται από τοποθετήσεις σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, στα 12 μίλια. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε δηλώσεις του από το Ελβασάν όπου συνεδρίασε η κοινοβουλευτική του ομάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κερδίσει και τρίτη θητεία στις εκλογές, για τις οποίες εκτιμά θα διεξαχθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο του προσεχούς έτους.
Πάντως με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, δημοσιεύματα αναφέρονται στην αναγκαιότητα αντικατάστασης ορισμένων μελών της 13μελούς διαπραγματευτικής ομάδας, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον τέσσερα μέλη της έχουν απομακρυνθεί από τα κρατικά αξιώματα που κατείχαν. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιλέξει τους νέους διαπραγματευτές, οι οποίοι πρέπει να χαίρουν της εμπιστοσύνης και του Προέδρου Μέτα, ο οποίος πρέπει να εγκρίνει τα ονόματα που θα προτείνει ο Ράμα για να συνεχισθούν οι συνομιλίες με την Ελλάδα, με στόχο μια νέα Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.