Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δέχθηκε να βραβευθεί από την Τουρκία…

Must Read

Το ότι χώρα που κατεξοχήν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, βραβεύει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), είναι μάλλον ένα σενάριο βγαλμένο από τα πιο ακραία της επιστημονικής φαντασίας!

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον θάνατο της Τουρκάλας δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ, που έκανε απεργία πείνας για 238 ημέρες μετά την καταδίκη της, πέρυσι, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Ρόμπερτ Σπάνο πραγματοποίησε την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, προκαλώντας -δικαίως, βέβαια- τις επικρίσεις των υπέρμαχων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά κυρίως αποκαλύπτοντας το απολύτως υποκριτικό πρόσωπο μιας Ευρώπης που επιμένει να «χαϊδεύει» την Άγκυρα – παρά τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει σε όλα τα επίπεδα.

Ο Σπάνο συνομίλησε με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκουλ, ενώ συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που πυροδότησε αντιδράσεις όμως ήταν το γεγονός ότι ο Ιταλοϊσλανδός νομικός, που ανέλαβε την προεδρία του ΕΔΑΔ τον Μάιο, προσκλήθηκε στην Τουρκία για να λάβει τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ο λόγος; Ποιος άλλος βέβαια από ότι χιλιάδες πανεπιστημιακοί έχουν γίνει στόχος διώξεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. «Δεν είμαι βέβαιος σε ποιο βαθμό είναι ικανοποιητικό να γίνεται κανείς τιμητικό μέλος ενός πανεπιστημίου το οποίο έχει εκδιώξει αδίκως και έχει ωθήσει στην ανεργία και τη φτώχεια εκατοντάδες ακαδημαϊκούς» σχολίαζε την Πέμπτη ο Μεχμέτ Αλτάν, Τούρκος συγγραφέας και πανεπιστημιακός, σε ανοιχτή επιστολή του, μέσω της οποίας εξέφραζε τη διαμαρτυρία του προς τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ.

Ο Αλτάν κρατήθηκε επί σχεδόν δύο χρόνια με την κατηγορία ότι ενεπλάκη στο πραξικόπημα και δεν μπόρεσε να ανακτήσει τη θέση του στο πανεπιστήμιο, παρά την αθώωσή του. Υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζήτησαν εξάλλου από τον Σπάνο να μην «επικυρώσει» με την επίσκεψή του την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να τιμωρούν τους αντιφρονούντες.

Η Ένωση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υπενθύμισε στον Σπάνο την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος κρατείται με την κατηγορία «της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία».

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Τουρκία είναι πρώτη στον κατάλογο με τις χώρες που έχουν διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις από το 1959, όταν δημιουργήθηκε το ΕΔΑΔ, έχοντας 3.645 καταδίκες από το δικαστήριο. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την Πλατφόρμα για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία, 92 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This