Ο κύριος Ζοζέπ Μπορέλ κατέχει τη θέση του «ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφαλείας». Είναι ταυτόχρονα αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρόεδρος του «Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» της ΕΕ.
Αναλαμβάνοντας αυτά τα υψηλά λειτουργήματα, ο κ. Μπορέλ δεσμεύτηκε, όπως και κάθε απλός υπάλληλος της ΕΕ, να υπηρετεί τα συμφέροντα της ΕΕ και όχι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας καταγωγής του. Συμβαίνει δε να είναι η Ισπανία, χώρα της καταγωγής του, με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία.
Είναι άλλωστε αυτονόητο, ο κάτοχος τόσον υψηλών ευρωπαϊκών λειτουργημάτων να έχει βαθειά γνώση των συνθηκών που διέπουν την ΕΕ, στις οποίες πολλαπλώς αναφέρεται η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ιδιαίτερα στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία ισχύει από το Δεκέμβριο 2009, αναφέρεται σαφέστατα η αρχή της αλληλεγγύης στα πλαίσια των «διατάξεων σχετικών με την Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Άμυνας». Γνωρίζει δε ασφαλώς ο κ. Μπορέλ ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή μεθόριος και οι απειλές που δέχεται από την Τουρκία είναι απειλές κατά της ΕΕ. Δεν είναι λοιπόν σωστό να πολιτεύεται παριστάνοντας τον ουδέτερο μεσολαβητή και κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όταν η Ελλάδα λειτουργεί ως γεωπολιτικός κυματοθραύστης για την ΕΕ. Ακόμα περισσότερο να παίρνει τη θέση της Άγκυρας !…
Έχει παρατηρηθεί ότι ο κ. Μπορέλ στις επίσημες δηλώσεις του με δυσκολία αποκρύβει τις φιλοτουρκικές διαθέσεις του. Αυτές δε έγιναν φανερές όταν, θεωρώντας ότι δεν τον άκουγε κανένας, αποκάλυψε την φιλοτουρκική του διάθεση αποτεινόμενος προς την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας. Δέχτηκε φυσικά καταιγισμό επικρίσεων από ελληνικής πλευράς και προσπάθησε να καλύψει την γκάφα του, αντί να παραιτηθεί, ως όφειλε.
Εδώ υπεισέρχεται η έννοια της ομηρικής λέξης «αιδώς» που σημαίνει ντροπή και σεβασμό. Στην κλασσική περίοδο, οι αρχαίοι απέδιδαν μεγάλη σημασία στην αρετή της αιδούς. Ιδιαίτερα, ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, έλεγε : «Μία από τις επιταγές της αιδούς είναι η εκούσια παραίτηση από κάθε αξίωμα όταν η συνέχιση της παραμονής σ’αυτό το αξίωμα επισύρει τον αιτιολογημένον ψόγον των τρίτων.»Δεν παραιτήθηκε ο κ. Μπορέλ παρά τον αιτιολογημένο ψόγο που επισύρει η συνέχιση της παραμονής του στην εξουσία.
Αιδώς Αργείοι ανέκραξεν η Ήρα «στεντορεία τη φωνή» προς τους Έλληνες που είχαν αποσυρθεί στα πλοία τους και δεν ήθελαν να πολεμήσουν μετά τη διένεξη Αχιλλέα και Αγαμέμνονα. (Ηλιάδα έψιλον ραψωδία στίχοι 778 – 791).
Αιδώς Ζοζέπ Μπορέλ, ανακράζουν τώρα οι Έλληνες ή, επί το επιεικέστερον, «κρείττον σιγάν ή λαλείν», καλύτερα να σιωπάς παρά να μιλάς.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Καθημερινής», δήλωσε ότι, όσα είπε ο κ. Μπορέλ στη Γερμανίδα Υπουργό με ανοιχτά τα μικρόφωνα ήταν «μέρος μίας ιδιωτικής συνομιλίας στην οποία ό Ύπατος Εκπρόσωπος παρέθετε – χωρίς να υπερασπίζεται – τις απόψεις της Τουρκίας. Ο κ. Μπορέλ έχει επανειλημμένως εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στην Κύπρο και έχει καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο¨.
Όσον αφορά την τελευταία παράγραφο της δήλωσης του εκπροσώπου της ΕΕ, πράγματι μετά το επεισόδιο, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο και καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες.
Άγγελος Ζαχαρόπουλος