Παγκόσμιο θέμα το μεταναστευτικό: Πάνω από 1.000.000.000 άνθρωποι κινδυνεύουν με εκτοπισμό μέχρι το 2050

Must Read

Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα και νερό και η αυξημένη έκθεση σε φυσικές καταστροφές σημαίνουν ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνου του εκτοπισμού έως το 2050, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση των παγκόσμιων οικολογικών απειλών,

Συντεταγμένο απο το think tank Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη (IEP), το μητρώο οικολογικών απειλών χρησιμοποιεί δεδομένα και στατιστικά απο τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους υπερεθνικούς οργανισμούς για να αναλύσει τις οικολογικές απειλές και να βρει ποιες περιοχές και πληθυσμοί βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια άτομα έως το 2050, εντείνοντας τον αγώνα για πόρους και πυροδοτώντας συγκρούσεις, η έρευνα δείχνει ότι 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε ευάλωτες περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής μπορεί να είναι αναγκαστούν να μεταναστεύσουν έως το 2050. Συγκριτικά, οι οικολογικοί παράγοντες και οι συγκρούσεις οδήγησαν στον εκτοπισμό περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2019, ανέφερε η έκθεση.

«Αυτό θα έχει τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, όχι μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και στον ανεπτυγμένο, καθώς ο μαζικός εκτοπισμός θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ροές προσφύγων προς τις πιο ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο Στιβ Κιλελέα, ιδρυτής του Ινστιτούτου.

Το μητρώο ομαδοποιεί τις απειλές σε δύο ευρείες κατηγορίες: επισιτιστική ανασφάλεια, λειψυδρία και αύξηση του πληθυσμού σε μία και φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κυκλώνες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αύξηση των θερμοκρασιών στην άλλη.

Κάποιες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία κινδυνεύουν από την έλλειψη ποσίμου νερού ωστόσο άλλες όπως το Πακιστάν και η Μαδαγασκάρη κινδυνεύουν από πληθώρα λόγων αλλά και από την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού τους να αντιμετωπίσει τις απειλές. Ο Κιλελέα δήλωσε πως ο κόσμος διαθέτει πλέον 60% λιγότερο γλυκό νερό από ό,τι πριν από 50 χρόνια, ενώ η ζήτηση για τρόφιμα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% τα επόμενα 30 χρόνια, λόγω της επέκτασης της μεσαίας τάξης στην Ασία.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι στις επόμενες δεκαετίες θα δούμε ένα νέο κύμα προσφύγων, εξαναγκασμένο από τις πολιτικές, οικονομικές και οικολογικές συνέπειες των οικολογικών καταστροφών να αφήσει τις χώρες του και να προσπαθήσει να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Για την Ελλάδα η οποία είναι μια χώρα που δεινοπαθεί εδώ και χρόνια τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από το προσφυγικό, τα νέα προσφυγικά ρεύματα σε συνδυασμό με την όλο και χειρότερη πορεία των δημογραφικών της χώρας ενδέχεται να προκαλέσουν μια γενικευμένη κρίση πολύ χειρότερη από εκείνες των δεκαετιών του 1920/1930 αλλά και του 2009.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This