«Παγωμάρα» προκάλεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη, που περιμένει ως λύτρωση από τον κορωνοϊό την κυκλοφορία ενός εμβολίου, η ανακοίνωση της εταιρείας AstraZeneca ότι αναστέλλονται οι κλινικές δοκιμές του γνωστού ως «εμβολίου της Οξφόρδης» οι οποίες βρίσκονται στη φάση 3, έπειτα από την εμφάνιση σοβαρής επιπλοκής σε Βρετανό εθελοντή που συμμετείχε στο πρόγραμμα.
Ωστόσο, η εξέλιξη δεν αιφνιδίασε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Δημόπουλο, που εξήγησε ότι η επιστήμη δεν μπορεί να δουλέψει κάτω από καθεστώς ασφυκτικής πίεσης χρόνου.
«Η διαδικασία παραγωγής εμβολίων είναι πολύπλοκη, είναι χρονοβόρα, απαιτεί τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών για να μπορέσουμε να βρούμε, ακόμα και την πιο σπάνια ανεπιθύμητη παρενέργεια, να εντοπιστεί και να περιγραφεί. Οι μελέτες αυτές που διεξάγονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι μελέτες με πολύ υψηλά στάνταρντ και με πολύ μεγάλη προσοχή στην ηθική και τη δεοντολογία. Όσο μεγάλο και επείγον και να είναι ένα πρόβλημα, όπως αυτό της πανδημίας, δεν μπορεί να κινείται η επιστημονική έρευνα με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι, αν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό ασθενών που έχει προσδιοριστεί, τότε θα προχωρήσει η μαζική παραγωγή του: «Αυτά τα εγχειρήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα και δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι όλα είναι δεδομένα ή ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι προκαθορισμένα», είπε ο καθηγητής.
Διαφορετικά αντιμετωπίζει την αναστολή των δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης ο καθηγητής Λοιωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Σύψας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την εξέλιξη που ξάφνιασε ως… «καλό νέο»!
«Θα την έλεγα καλή εξέλιξη κατά τη γνώμη μου, με την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί, ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουν να ‘’πηδήσουμε’’ μερικά κομμάτια (της μελέτης) και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για μένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει», εξήγησε ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι υπάρχει ιδιαίτερη προσήλωση στο θέμα της ασφάλειας, προτού οι ερευνητές ανάψουν το «πράσινο φως» για μαζικούς εμβολιασμούς:
«Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι, να το πω έτσι χοντρικά, ανελέητοι! Δηλαδή, δεν δέχονται τίποτα, καμία παρενέργεια από το εμβόλιο. Δηλαδή, πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι όλοι ότι τα ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Στην προσωρινή αναστολή των δοκιμών για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε και ο καθηγητής Επιστήμης της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και παραμένει ασαφές πόσο θα διαρκέσει η διακοπή. «Το εύρημα θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμα δεδομένα αποτελεσματικότητας από την κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο […] Δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε τι πραγματικά συνέβη. «Αυτά τα δεδομένα θεωρούνται αναπόσπαστα σε οποιαδήποτε προσπάθεια έγκρισης της άδειας χρήσης», τόνισε χαρακτηριστικά.