Η «ενοχλητική» εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ώθησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εντείνουν τις προετοιμασίες για απόσυρση από την αεροπορική βάση του Incirlik, σύμφωνα με έναν ανώτερο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή.
«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί στο Ιντσιρλίκ», δήλωσε στο Washington Examiner ο Γερουσιαστής του Ουισκόνσιν Ρον Τζόνσον, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ευρώπη. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε για το χειρότερο».
Ο Ερντογάν έχει απειλήσει την πρόσβαση των Αμερικανών στη βάση, η οποία φιλοξενεί δεκάδες πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, πολλές φορές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία», δήλωσε ο Τζόνσον. «Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά από αμυντικής άποψης, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα της κατάστασης ότι το μονοπάτι στο οποίο βαδίζει ο Ερντογάν δεν είναι καλό».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τη Σούδα ως εναλλακτική, ο Γερουσιαστής είπε πως τόσο η Τουρκία, όσο και η Ελλάδα προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952, αλλά οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο χώρες τείνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. «Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Τζόνσον, ενώ εξετάζεται η πιθανή αποχώρηση από το Ιντσιρλίκ.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και η σημασία της βάσης αυξάνεται μαζί με τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, σημειώνει το άρθρο.
«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που ο Ερντογάν πηγαίνει την Τουρκία», είπε ο Τζόνσον. «Είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό, που είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα … ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία σίγουρα απειλείται».