Το φερέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν, εφημερίδα Yeni Safak αναφέρεται στο «αβέβαιο νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου». Τούρκοι «ειδικοί» λένε ότι τα ονόματα και το καθεστώς αυτών των νησιών δεν καθορίστηκαν στις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947 και γι’ αυτό θα πρέπει να ανακοινωθούν επειγόντως τα τουρκικά ονόματα αυτών των νησιών!
«Ένα από τα βασικά ζητήματα όπου η Ελλάδα απορρίπτει τη διπλωματία είναι το πρόβλημα EGEAYDAAK, δηλαδή ‘Νησιά, νησίδες και βράχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα από Συνθήκες’», λέει ενδεικτικά η Yeni Safak και γίνεται πιο συγκεκριμένη:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να ανακοινώσει επειγόντως τα τουρκικά ονόματα αυτών των νησιών. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί μόνο κυριαρχία σε αυτά τα νησιά, αλλά τα οπλίζει κιόλας. Η Ψέριμος, η Θύμαινα (μεταξύ Σάμου και Ικαρίας), οι Οινούσσες και το Αγαθονήσι είναι μερικά από αυτά τα νησιά».
Και συνεχίζει λέγοντας ότι η Ελλάδα αρνείται τη διαπραγμάτευση: «Στη βάση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων του εναέριου χώρου και το θέμα των νησιών με ακαθόριστο στάτους. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως πέραν της υφαλοκρηπίδας δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα με την Τουρκία, λέει πως τα άλλα θέματα πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα και αρνείται τη διαπραγμάτευση».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Χασάν Οζκάν από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης Βαλκανίων, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε με τη συμφωνία με την Λιβύη και πλέον «η Άγκυρα ετοιμάζεται να θέσει επί τάπητος και τις άλλες παρανομίες και παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών της Ελλάδας».
Για να συνεχίσει βάζοντας στο… παιχνίδι και τη Θράκη: «Εκτός από αυτό, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη. Η Ελλάδα παραβίασε το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, όπως στο EGEAYDAAK και στα 12 νησιά, παραβίασε τη συνθήκη των Σεβρών σφετερίζοντας τα δικαιώματα αυτονομίας των Τούρκων εκεί και έκανε την περιοχή να επιστρέψει στο καθεστώς μιας απάτριδας ζώνης στη συνθήκη Νεϊγύ. Νομίζω ότι αυτά θα εκφραστούν σταδιακά, με βάση τη στάση της Ελλάδας και τον δρόμο που έχει επιλέξει εναντίον μας».
Για να καταλήξει μιλώντας για… διπλωματία (σ.σ. η κεντρική φωτό του άρθρου που είναι από την τουρκική εφημερίδα, δεν είναι και τόσο διπλωματική βέβαια…): «Έχει δοθεί προτεραιότητα στο να δει η παγκόσμια κοινή γνώμη ότι οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας είναι λανθασμένες στην Ανατολική Μεσόγειο. Επειδή πρώτα οι θέσεις τους πρέπει να διαψευστούν και μετά οι θέσεις μας να γίνουν αποδεκτές. Η Τουρκία θα πρέπει να κερδίσει απόλυτα αυτόν τον αγώνα, αλλά μέσω της διπλωματίας».