Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο χάρτης της Σεβίλης, ή αλλιώς «χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στον οποίο καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, έχει νομική σημασία. Ασίστ πάσα στον Ερντογάν, λίγο πριν τη διαφαινόμενη επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας…
«Όσον αφορά το ‘νομικό καθεστώς’ του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία. Κατανοούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας.
Ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και «χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.
Στη συνέχεια τονίζεται ότι οι ΗΠΑ ως στάση παγκόσμιας πολιτικής δεν παίρνουν θέσεις (σ.σ. λέμε τώρα) για τις θαλάσσιες διασυνοριακές διαφορές άλλων κρατών.
«Τα όρια των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πρέπει να επιλυθούν από τα ενδιαφερόμενα κράτη με συμφωνία βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον καλόπιστο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναρχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό».
There has been much commentary in the Turkish press regarding the so-called “Seville Map”… pic.twitter.com/cCw6yYJ1Md
— U.S. Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) September 21, 2020
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, τον περασμένο μήνα είχε σχολιάσει τον χάρτη της Σεβίλλης από την Ελλάδα: «Εμείς [Τουρκία] όχι μόνο θα συντρίψουμε εκείνους που έχουν αυτόν τον χάρτη στο μυαλό τους, αλλά και θα καταστρέψουμε αυτόν τον χάρτη».
Ο λεγόμενος χάρτης της Σεβίλλης επιχειρεί, σύμφωνα με τους Τούρκους, να περιορίσει τη μεσογειακή κυριαρχία της Τουρκίας στα 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιορίζοντας τη χώρα στις ακτές της.