Η συνεδρίαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη είναι η «τελευταία ευκαιρία» για να σωθεί η οικονομία

Must Read

Η λίρα της Τουρκίας έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Τρίτη, καθώς οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αποφύγει την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,4% στα 7,66 ανά δολάριο στις συναλλαγές της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας απώλειες φέτος στο 22%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας συνεδριάζει την Πέμπτη για να αποφασίσει για τα επιτόκια. Το σημείο αναφοράς, το οποίο ανέρχεται στο 8,25%, δεν θα αυξηθεί, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Reuters, το Bloomberg και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ένας διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος είπε στην ιστοσελίδα PATurkey, ότι «η Πέμπτη είναι η τελευταία ευκαιρία για αύξηση των επιτοκίων… για να αποφευχθεί η κρίση του ισοζυγίου πληρωμών».

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε για πιθανή κρίση ισοζυγίου πληρωμών στη χώρα, καθώς μείωσε την αξιολόγηση Τουρκίας σε «B2», πέντε επίπεδα κάτω από τον επενδυτικό βαθμό, τον χαμηλότερο βαθμό που έχει δώσει ποτέ. Αυτό έβαλε την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με την Αίγυπτο, τη Ρουάντα και την Τζαμάικα.

«Ο κίνδυνος μιας κρίσης  στο ισοζύγιο πληρωμών που μπορεί να πυροδοτήσει απότομη οικονομική προσαρμογή (κραχ) και εκτροχιασμό του ισολογισμού της κυβέρνησης (χρεοκοπία) έχει αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε το σημείωμα του οίκου.

Η Moody επέστησε επίσης την προσοχή στη διάβρωση των αποθεματικών ξένου νομίσματος της Τουρκίας και στην αυξανόμενη δολαριοποίηση της οικονομίας.

Με λίγα λόγια, έχουμε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την τουρκική οικονομία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This