Μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το περιοδικό «Science», τονίζοντας πως, βάσει νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε, μια «υποδοχή» στην επιφάνεια του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να βοηθήσει στο να βρεθεί τρόπος να νικηθεί!
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν στο περιοδικό, επιστήμονες βρήκαν ένα αδύναμο σημείο στις ακίδες πρωτεΐνης του νέου κορωνοϊού, το οποίο μοιάζει με «υποδοχή» στην επιφάνεια του ιού, στην οποία μπορούν να εγχυθούν αντιικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να ανακόπτουν την πορεία του προτού εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που ηγήθηκε της έρευνας είπε ότι τα ευρήματα μπορεί να αλλάξουν τα πάντα στην μάχη ενάντια στο νέο κορωνοϊό. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Imre Berger, δήλωσε ότι, αν μπορέσουν οι επιστήμονες να «γεμίσουν» αυτή την υποδοχή με μόρια που λειτουργούν ως απενεργοποιητές του ιού, τότε, ο κορωνοϊός θα εξολοθρεύεται πριν καν μας μολύνει!
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως η συγκεκριμένη υποδοχή είναι γεμάτη με ένα λιπαρό μόριο που ονομάζεται Λινολεϊκό Οξύ (LA), η δουλειά του οποίου είναι η σταθεροποίηση της πρωτεΐνης ή του σωματιδίου, προτού αλληλεπιδράσει με υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Πιστεύουν, λοιπόν, πως αν μπορούσαν να βρουν μια χημική ουσία που θα το μιμείται, αυτή θα μπορούσε, ενδεχομένως, να δράσει ως αντιικό.
Παρόλα αυτά, ακόμα και αν αυτό θεωρείται «άλμα» στις έρευνες κατά του νέου κορωνοϊού, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παρασκευή ενός φαρμάκου θα πάρει χρόνια και είναι αμφίβολο αν το εν λόγω αντιικό φάρμακο θα είναι έτοιμο άμεσα.
Μόνο ένα φάρμακο θεραπεύει
Προς το παρόν, μόνο ένα φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει από τη νόσο Covid-19: η Δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές, το οποίο βρέθηκε ότι μειώνει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των σοβαρά ασθενών από το ενδεχόμενο να χάσουν την ζωή τους.
Το δεύτερο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην μάχη κατά του κορωνοϊού είναι η Υδροκορτιζόνη, ενώ, όσον αφορά στη Ρεμδεσιβίρη, το πειραματικό φάρμακο για τον Έμπολα που έγινε το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε για την θεραπεία ασθενών στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε ότι μειώνει την σοβαρότητα της ασθένειας, αλλά όχι τους θανάτους από αυτήν.