Σοβαρές αποκαλύψεις για τη συμφωνία της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, που αφορούν την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έκανε το Reuters.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η AstraZeneca έχει μερική ασυλία στη συμφωνία χαμηλού κόστους με την ΕΕ, που σημαίνει ότι αν πάει κάτι στραβά με το εμβόλιο (π.χ. παρενέργειες), οι κυβερνήσεις της ΕΕ, δηλαδή οι φορολογούμενοι, θα πληρώσουν κι από πάνω!
Κι όλα αυτά, για τη χαμηλότερη τιμή διάθεσης…
Βάσει της συμφωνίας με την AstraZeneca λέει το Reuters, οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν 2,5 ευρώ τη δόση, ενώ η Sanofi έχει διαπραγματευθεί μια τιμή γύρω στα 10 ευρώ.
Το δημοσίευμα του Reuters:
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν τις διεκδικήσεις πάνω από ένα συμφωνημένο όριο εναντίον της AstraZeneca για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου κατά της Covid-19 που παρασκευάζει, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε και έχει διαφορετικούς όρους από εκείνη με τη Sanofi, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.
Οι συμφωνίες αντανακλούν τις διαφορετικές στρατηγικές δύο εκ των κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών στον κόσμο για την αυτοπροστασία τους, καθώς μαίνεται η συζήτηση για τις ευθύνες που θα έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τις παρενέργειες των εμβολίων που έχουν στόχο να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία.
Η AstraZeneca έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια εμπιστευτική συμφωνία, στην οποία οφείλεται η χαμηλή τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Αν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν δίνουμε τους ίδιους όρους», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, όμως αρνήθηκε να κατονομασθεί καθώς τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικά.
Η εμφάνιση απροσδόκητων παρενεργειών αφού ένα φάρμακο έχει λάβει κανονιστική έγκριση είναι σπάνια, όμως η ταχύτητα με την οποία επιδιώκεται η παραγωγή ενός εμβολίου αυξάνει τους κινδύνους για απρόβλεπτες καταστάσεις.
Η συμφωνία με την AstraZeneca, η οποία μεταθέτει στους φορολογουμένους κάποιους από τους κινδύνους που περιλαμβάνουν η ανάπτυξη και η διάθεση ενός εμβολίου, συνήφθη τον Αύγουστο και οι διατάξεις της περί ευθύνης δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τώρα.
Βάσει της συμφωνίας, η AstraZeneca θα πληρώσει τα νομικά κόστη μέχρι ένα ορισμένο όριο, δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να επεκταθεί στο πώς θα μοιραστούν τα κόστη οι μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβέρνησεις ή στο ποιο θα είναι το όριο αυτό.
Η οικονομική ασπίδα θα καλύπτει τόσο τα νομικά κόστη όσο και ενδεχόμενες αποζημιώσεις, οι οποίες είναι πιο σπάνιες, όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερη δαπάνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Σε αντάλλαγμα για την υψηλότερη τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, η οποία εργάζεται με εταίρο την GlaxoSmithKline, δεν έλαβε κάποια αποποίηση ευθύνης.
Εκπρόσωποι της AstraZeneca, της Sanofi και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις προβλέψεις της συμφωνίας.
Όταν ερωτήθηκε για τη σχετικά χαμηλή τιμή που ζητάει η AstraZeneca, εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να διανείμει ευρέως το εμβόλιο και να μην αποκομίσει κέρδη απ’ αυτό στη διάρκεια της πανδημίας.
Βάσει της συμφωνίας με την AstraZeneca, οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν 2,5 ευρώ τη δόση, ενώ η Sanofi έχει διαπραγματευθεί μια τιμή γύρω στα 10 ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αποζημίωσης, ενώ οι οργανώσεις ασθενών ζητούν ένα πανευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδοτούμενο από φαρμακευτικές εταιρείες που θα αντισταθμίζουν τις απροσδόκητες παρενέργειες.