Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην κυπριακή κυβέρνηση ότι είναι πολύ απίθανο η Τουρκία να δεχθεί κυρώσεις για την επιθετικότητά της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ανέφερε η αγγλόφωνη έκδοση της Καθημερινής Κύπρου.
Η Λευκωσία είπε στους Γερμανούς αξιωματούχους ότι θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας εάν δεν συνδεθούν επίσης με κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κυρώσεις δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι, όπως είπαν, μια αδιέξοδο στρατηγική, η οποία αντί να ευθυγραμμίζει την Τουρκία, εντείνει τις προκλήσεις της και την οδηγεί σε πιο ακραίες θέσεις», έγραψε η Μαρίνα Οικονομίδη στην Καθημερινή Κύπρου.
Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές η Γερμανία συνεχίζει να αποκλιμακώνει την κρίση που ξεκίνησε η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από το Βερολίνο να αποδεχθεί ότι η αποχώρηση των ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας Yavuz και Barbaros από τον κυπριακό θαλάσσιο χώρο θα γίνει με διευθέτηση και στη συνέχεια να επιβάλει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.
«Αυτή η αποχώρηση θα μπορέσει να παρουσιαστεί στο εσωτερικό ως επιτυχία της κατηγορηματικής θέσης της Κύπρου», ανέφερε το ρεπορτάζ.
Οι διπλωματικοί κύκλοι σημείωσαν ότι «η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε μόνο όταν η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εντατικοποιήθηκε», ενώ οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) «βρέθηκαν σε μεγάλο βαθμό κάτω από το ραντάρ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».
Το Βερολίνο πιστεύει ότι η Κύπρος πρέπει να εγκαταλείψει το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και «πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αμέσως μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα εδάφη, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, και πρέπει να περιοριστεί στη συμπερίληψη ορισμένων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων».