Περίμενε κανείς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έστω και λιτά, έστω και έμμεσα, δεν θα σχολίαζε τα τεκταινόμενα; Ή πως η ελευθέρας που του δόθηκε (γιατί γι’ αυτό πρόκειται) από ΕΕ και Ελλάδα, δεν θα προκαλούσε ένα… ξέσπασμα της αλαζονείας του και μια επίδειξη της μεγαλομανίας του;
Γιατί πως αλλιώς να χαρακτηριστεί η αναφορά του ότι… «η Τουρκία βρίσκεται υπό σαφή πολιορκία. Κάθε μέρος που αποτελεί απειλή για τη χώρα μας είναι ένα πεδίο επιχειρήσεων για εμάς»; Ποιος πολιορκεί δηλαδή την Τουρκία (που έχει εισβάλλει σε τόσες χώρες) και γιατί; Και σε ποιον απευθύνεται η ξεκάθαρη απειλή περί «πεδίου επιχειρήσεων» σε κάθε μέρος που «απειλεί την Τουρκία»;
Όσο για τη… soft Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και την πρωτοκόλληση από τον ΟΗΕ του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο σουλτάνος τα συμπεριέλαβε σε μόλις μια αναφορά.
Μιλώντας σε εγκαίνια νοσοκομείου στο Ικόνιο, ο Ερντογάν σχολίασε χαρακτηριστικά: «Όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς και αστείες επιδείξεις ισχύος, αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο». Λιτός, περιεκτικός και προκλητικός.
Και δεν έμεινε εκεί, προσθέτοντας ότι πλέον οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική μεσόγειο είναι… νόμιμες: «Μετά τη θαλάσσια περιοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, χάρη στη συμφωνία που επιτύχαμε με τη Λιβύη, μεταμορφώσαμε ένα σημαντικό μέρος της Ανατολικής Μεσογείου σε νόμιμο πεδίο δραστηριότητάς μας».
Νωρίτερα, στην εισαγωγική του αναφορά, ο Ερντογάν μέσα σε λίγες προτάσεις ξεδίπλωσε την μεγαλομανία που τον διακατέχει: «Η Τουρκία, όπως και πριν από έναν αιώνα, όπως και πριν από μισό αιώνα, αποκλείστηκε από την καθιέρωση της παγκόσμιας τάξης. Εάν προσέξετε, σχεδόν όλες οι περιοχές κρίσης στον κόσμο σήμερα βρίσκονται γύρω από τη χώρα μας. Όταν συνδυάσετε αυτά τα σημεία κρίσης, από τη Συρία έως τη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Καύκασο, η αναδυόμενη εικόνα είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό σαφή πολιορκία. Κάθε μέρος που αποτελεί απειλή για τη χώρα μας είναι ένα πεδίο επιχειρήσεων για εμάς».
Το απόγευμα, η Άγκυρα εξέδωσε δύο νέες αντι-NAVTEX που δεσμεύουν περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελλόριζου, απαντώντας στις NAVTEX για ασκήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.