Η Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες βλέπει τα κυριαρχικά της δικαιώματα να παραβιάζονται, τα υδάτινα και εναέρια σύνορα της να αγνοούνται και την Τουρκία να προσπαθεί να σφετεριστεί την Ελληνική ΑΟΖ και να δημιουργήσει επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.
Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή κυρώσεις απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν, ένα από τα πιο πρόστυχα και επιθετικά καθεστώτα του 21ου αιώνα. Η Ευρώπη με την σειρά της, με πρώτη πρώτη την Άνγκελα Μέρκελ αγνόησε τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδα.
Αλλά τελικά ό,τι δεν κάνει η Γερμανία για τα μέλη της Ένωσης που δέχονται επίθεση, φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να κάνει ως αντίδραση για τα εσωτερικά προβλήματα της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χέικο Μάας ζήτησε νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα κατά της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny με αυτό που πολλά ανεξάρτητα εργαστήρια πιστεύουν πως είναι το σοβιετικής εποχής δηλητήριο Νόβιτσοκ.
Ο Navalny ανάρρωσε από την δηλητηρίαση του και τις τελευταίες εβδομάδες ξύπνησε από το κώμα στο οποίο βρέθηκε όταν ξαφνικά αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης του στη Σιβηρία. Με πρωτοβουλία της Γερμανίας ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εν συνεχεία στο Βερολίνο καθώς υπήρχαν υποψίες πως η ρωσική κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την δηλητηρίαση του. Οι Γερμανοί γιατροί που τον παρακολούθησαν λένε ότι δηλητηριάστηκε με τον δηλητήριο Novichok, μία απαγορευμένη θανατηφόρα ουσία που χρησιμοποιούταν στην Σοβιετική Ένωση.
Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες ζήτησαν εξηγήσεις από το Κρεμλίνο για την ασθένεια του Ναβάλνι. Η Ρωσία αναφέρει με την σειρά της ότι δεν έχει δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και αρνείται τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του.
«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρχει πλέον τρόπος να λυθεί το πρόβλημα πέρα από την επιβολή κυρώσεων», δήλωσε ο Μάας στo t-online σε συνέντευξη του το Σάββατο. «Οι κυρώσεις πρέπει πάντα να είναι στοχευμένες και αναλογικές, αλλά μια τέτοια σοβαρή παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη. Σε αυτό, είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μάας.