Το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Yavuz άρχισε να αποχωρεί από τη θέση του νοτιοδυτικά της Κύπρου για πρώτη φορά μετά από μήνες και σύμφωνα με την πορεία του κατευθύνεται μαζί με ένα από τα συνοδευτικά του σκάφη, προς την Τουρκία.
Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa, αυτό δημιουργεί «ελπίδες για μείωση των κλιμακούμενων εντάσεων σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου».
Το πλήρωμα του Yavuz πραγματοποιούσε έρευνες για φυσικό αέριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης στη Λευκωσία, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα.
Δεν είναι σαφές ποιο είναι το λιμάνι προορισμού του Yavuz, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Λευκωσία, όπως αναφέρει ο συντάκτης του dpa και εκτιμά: Αν το πλοίο παραμείνει στην πορεία του προς τον βορρά, μπορεί να είναι άλλη μια ένδειξη για τη μείωση της έντασης, καθώς θα μπορούσε να φθάσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα το βράδυ.
Σύμφωνα μάλιστα με το κυπριακό philenews.com, η διαφαινόμενη αποχώρηση του τουρκικού πλοίου δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της Άγκελα Μέρκελ προς την κατεύθυνση του Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τις πολύωρες συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής τη ΕΕ, η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Όπως αναφέρει το philenews, μεταξύ των κινήσεων ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής navtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός, ή και των δύο τουρκικών γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.