Την ικανοποίηση του Βερολίνου για την ανακοίνωση Αθήνας και Άγκυρας περί επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τόνισε ότι στο θέμα των Βαρωσίων «μονομερή βήματα δεν βοηθούν προκειμένου να προχωρήσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών».
«Χαιρόμαστε που και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι υπάρχει η διάθεση για την επαναλειτουργία του διμερούς διαύλου επικοινωνίας. (…) Στόχος μας είναι όλα τα επίμαχα θέματα στη Μεσόγειο να συζητηθούν εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Αντεμπαρ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο Χάικο Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα «συζητήθηκαν όλα τα θέματα που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή με την Τουρκία».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν συζητήθηκε και το θέμα των Βαρωσίων, η Αντεμπαρ παρέπεμψε σε πρόσφατη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι το ζήτημα επρόκειτο να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από βρετανικό αίτημα. «Σε αυτή τη συζήτηση η Γερμανία θα απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους και να εμπλακούν στην ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είμαστε της άποψης ότι μονομερή βήματα που γίνονται δεν βοηθούν προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε.
Πάντως, ερωτώμενη σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη του Μάας στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Κύπρο την προσεχή εβδομάδα, απέφυγε να απαντήσει. Αξίζει να σημειωθεί, εντούτοις, πως τη Δευτέρα συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι θα είναι η Ρωσία, για την οποία αναμένεται να γίνει στρατηγική συζήτηση, η Λευκορωσία, ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική.
Στο τραπέζι αναμένεται να μπει και το ζήτημα των Βαρωσίων, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, η οποία τόνιζε ότι «κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας σαν αυτή στα Βαρώσια δεν βοηθούν» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη για σταθερές κινήσεις αποκλιμάκωσης».