Εκτός λειτουργίας τέθηκε την Τετάρτη το σύστημα παροχής οξυγόνου στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), λόγω βλάβης.
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos διευκρίνισε ότι δεν απειλείται η ασφάλεια του πληρώματος, καθώς, όπως εξήγησε, ένα δεύτερο σύστημα, στο αμερικανικό τμήμα, λειτουργεί κανονικά, συνεπώς δεν διακυβεύεται ούτε η ομαλή λειτουργία του σταθμού. «Στις 14 Οκτωβρίου του 2020, στις 23.31 (ώρα Ελλάδος), το σύστημα παροχής οξυγόνου Elektron-VM που βρίσκεται στην άκατο Ζβεζντά, στο ρωσικό τμήμα του ISS, έσβησε», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Roscosmos.
«Ένα δεύτερο σύστημα, στο αμερικανικό τμήμα, λειτουργεί κανονικά, τίποτε δεν απειλεί την ασφάλεια του πληρώματος και του ISS», προσέθετε η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι το πλήρωμα του σταθμού θα πραγματοποιούσε την Πέμπτη εργασίες επισκευής στην άκατο.
Nέο ρεκόρ ταχύτητας
Υπενθυμίζεται πως μόλις μία μέρα νωρίτερα, το ρωσικό διαστημόπλοιο «Soyuz MS-17» που μετέφερε την Αμερικανίδα αστροναύτη Κάθλιν Ρούμπινς και τους Ρώσους κοσμοναύτες Σεργκέι Ρίζικοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ της Roscosmos, προσδέθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μόλις τρεις ώρες μετά την απογείωσή του, κάνοντας νέο ρεκόρ ταχύτητας, μειώνοντας τον χρόνο του ταξιδιού κατά τρία ολόκληρα λεπτά.
Το τριμελές πλήρωμα απογειώθηκε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 08.45 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Μερικά λεπτά μετά την απογείωση η Roscosmos ανέφερε μέσω Twitter ότι το διαστημόπλοιο «μπήκε με επιτυχία σε τροχιά».
Στον ISS βρίσκονταν ήδη ο Κρις Κάσιντι της NASA, ο Ανατόλι Ιβανίσιν και ο Ιβάν Βάγκνερ της Roscosmos, η επιστροφή των οποίων στη Γη προγραμματίζεται για τις 22 Οκτωβρίου.