Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπέγραψε συμφωνία με το Πακιστάν που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον επαναπατρισμό παράνομων Πακιστανών μεταναστών που βρίσκονται επί του παρόντος στη βαλκανική χώρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Ijaz Ahmed Shah και ο υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας Selmo Cikotic υπέγραψαν συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ, η οποία θα επιτρέψει στους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Με τη συμφωνία, το Πακιστάν δεσμεύτηκε να αποδεχθεί την επιστροφή των πολιτών του που ζουν σήμερα παράνομα στη Βοσνία. Σύμφωνα με το έγγραφο που υπεγράφη, οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη, την υποβολή και την επεξεργασία αιτημάτων επανεισδοχής, καθώς και εκείνες για τη διαμετακόμιση, θα είναι το Βοσνιακό Υπουργείο Ασφάλειας και το Υπουργείο Εσωτερικών για το Πακιστάν.
Η επανεισδοχή και η υποδοχή πολιτών των δύο χωρών και η διέλευση αλλοδαπών θα πραγματοποιηθεί μέσω των διεθνών αεροδρομίων στο Σεράγεβο και το Ισλαμαμπάντ. Το ζήτημα των Πακιστανών μεταναστών στη Βοσνία υπήρξε η πηγή προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών που κλιμακώθηκαν όταν ο Φαχρουντίν Ράντονσιτς, πρώην υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας, κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ τον Απρίλιο ότι δεν ήθελε να συνεργαστεί με το Σεράγεβο για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Ράντονσιτς διέταξε την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Βοσνίας (SFA), να καταρτίσει έναν κατάλογο περίπου 9.000 έως 10.000 παράνομων μεταναστών που θα απελαθούν, εξαιρουμένων των προσφύγων από τη Συρία.
Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν περίπου 3.000 παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν ανάμεσά τους και ότι η πακιστανική πρεσβεία δεν ήθελε να συνεργαστεί για την αναγνώρισή τους.
Ο Ραντόνσιτς απαίτησε να κηρυχθεί ο πρεσβευτής του Πακιστάν στο Σεράγεβο ως persona non grata, ωστόσο, δεν έλαβε την υποστήριξη που θα περίμενε, γι ‘αυτό παραιτήθηκε στις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, βοσνιακών αρχών και ΜΚΟ, υπάρχουν σήμερα περίπου 10.000 παράνομοι μετανάστες στη Βοσνία, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός είναι πολίτες του Πακιστάν.
Ο Slobodan Ujic, διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της Βοσνίας, δήλωσε στο BIRN ότι ο προσδιορισμός της ταυτότητας των μεταναστών υπήρξε πρόβλημα εδώ και χρόνια, επειδή οι πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται μετανάστες δεν θέλουν να συνεργαστούν.
πηγή: balkaninsight.com