Νέα κρίση προέκυψε στους κόλπους τη ΕΕ, αφού στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, αλλά και το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο από τους «27».
Οι δύο χώρες έθεσαν βέτο, διαμαρτυρόμενες για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους όσα κράτη κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα).
«Η Ουγγαρία έθεσε βέτο στον προϋπολογισμό, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επειδή δεν μπορούμε να στηρίξουμε το σχέδιο στην παρούσα μορφή του, επειδή συνδέει το κριτήριο (της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου) με τον προϋπολογισμό, κάτι που είναι αντίθετο με τα συμπεράσματα της συνόδου του Ιουλίου», ανέφερε ο Ζόλταν Κόβακς, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.
Θυμίζουμε ότι οι ευρωβουλευτές και οι χώρες μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στις αρχές Νοεμβρίου επί του λεγόμενου «μηχανισμού της αιρεσιμότητας». Η συμφωνία αυτή άνοιξε τον δρόμο για έναν συμβιβασμό σε ότι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με το οποίο συνδέεται και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για την έγκριση στην ανάληψη κοινού δανεισμού από την ΕΕ απαιτείται ομοφωνία.
Η αντίδραση της Γερμανίας
Η γερμανική κυβέρνηση έκανε έκκληση στην υπευθυνότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ να καταστήσουν δυνατή την εκταμίευση του χρηματοοικονομικού πακέτου των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «εξαιρετικά απαιτητικές διαπραγματεύσεις». Τα 27 κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν στο τέλος των διαπραγματεύσεων. «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη να διασφαλίσουμε από κοινού ότι τα κονδύλια που περιμένουν ολόκληρες χώρες … θα φτάσουν στους πολίτες εγκαίρως. Αυτή είναι η κοινή ευθύνη που έχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη», τόνισε.
Επηρεάστηκαν και τα ομόλογα από το βέτο
Aρνητικά επηρέασε τα ομόλογα της Ευρωζώνης το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας, καθώς αυτό οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκταμίευση πόρων από το νεοσύστατο Υπερταμείο.
Η εξέλιξη αυτή «σκιάζει» τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης και μετρίασε ελαφρώς το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις αγορές μετά την ανακοίνωση ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου για την καταπολέμηση του Covid από την αμερικανική εταιρεία Moderna.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 83 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,72% έναντι -0,55% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,27%.