Ένα τιτάνιο έργο που υπόσχεται να ενισχύσει τη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Δυτικής Ασίας ανησυχεί την ΕΕ για τις προθέσεις της Κίνας, ενώ η Τουρκία ανησυχεί για μια συμμαχία που θα μπορούσε να διαμορφωθεί εναντίον της.
Το EuroAsia Interconnector θα συνδέσει τα δίκτυα ισχύος του Ισραήλ, που θεωρείται Δυτική Ασία, της Ελλάδας και της Κύπρου με ένα καλώδιο μετάδοσης υψηλής τάσης 1.200 χιλιομέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, εάν ολοκληρωθεί. Θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την ΕΕ και το στάδιο 1 κοστίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ [2,97 δισεκατομμύρια δολάρια]. Έχει προγραμματιστεί για πιθανή ολοκλήρωση έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Το EuroAsia Interconnector το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει 2.000 μεγαβάτ ισχύος, θα τερματίσει επίσης την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, που είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν συνδέεται με καμία ευρωπαϊκή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δήλωσε στο asia.nikkei.com: «Η διασύνδεση της Κύπρου θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση ενός μέλους της ΕΕ και θα ενισχύσει έτσι την ενεργειακή της ασφάλεια».
Υπάρχει επίσης συζήτηση για τη σύνδεση των δικτύων της Αιγύπτου και της Κύπρου μέσω ενός EuroAfrica Interconnector. Οι υποστηρικτές του EuroAsia Interconnector λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση του τρόπου με τον οποίο οι εμπλεκόμενες χώρες μπορούν να στραφούν σε πράσινες πηγές ενέργειας.
Με την ικανότητα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λένε οι υποστηρικτές, οι χώρες είναι σε θέση να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό, τι χρειάζεται, η ισχύς μπορεί να εξαχθεί.
Η ηλεκτρική απομόνωση του Ισραήλ προέρχεται από το ότι έχε γίνει… σάντουιτς μεταξύ της Μεσογείου και των αραβικών εθνών. Η Κύπρος και το Ισραήλ, μακριά από την ηπειρωτική Ευρώπη, θα μπορούσαν να περάσουν μέσω Τουρκίας, ως πιο οικονομική και ορθολογική λύση, αλλά η προφανώς αυτό δεν είναι δυνατό για πολλούς λόγους.
Ο παράγοντας Κίνα
Οι ανησυχίες της Ευρώπης για την ενίσχυση της παρουσίας της Κίνας στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα προκάλεσαν επίσης καθυστερήσεις στην Ευρώπη. Η Ariadne Interconnection είναι 100% θυγατρική της ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει ως μέλος το State Grid Corp. της Κίνας. Αυτή η σχέση προκάλεσε τον σκεπτικισμό της ΕΕ.
Πέρα από την αύξηση του μεριδίου της στην ΑΔΜΗΕ, η SGCC τον Νοέμβριο του 2019 δήλωσε ότι θέλει μερίδιο 20% στην Ariadne Interconnection. Η συμμετοχή της Κίνας στο έργο θεωρείται από πολλούς ως «Δούρειος ίππος», μια υποψία που προκαλεί αναταραχές στην ΕΕ.
Οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται και για άλλα έργα. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Κύπρος και μια κινεζική κοινοπραξία υπέγραψαν συμβόλαιο 290 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του πρώτου τερματικού σταθμού παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου του νησιού. Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι κινεζικές εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Καβάλα.
Το Atlantic Council, think tank που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, εκτιμά ότι οι ενεργειακές επενδύσεις της Κίνας θα αυξηθούν έως και 27 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050, με μόνο 7 τρισεκατομμύρια δολάρια να προορίζονται για την κατασκευή ηλεκτρικού δικτύου.
«Η ενέργεια θεωρείται στρατηγικό ζήτημα της ΕΕ», δήλωσε ο Πάμπλο Παρέγια-Αλκαράζ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πονπέου Φάβρα (Βαρκελώνη) «και γι ‘αυτό υπάρχει αυτός ο σκεπτικισμός. Εάν η Κίνα θεωρείται ως εναλλακτική λύση στις χώρες κράτη μέλη, αυτό εξασθενεί τη θέση της ΕΕ. Η ανάμειξη της Κίνας φτάνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
GIANNIS SEFERIADIS, asia.nikkei.com