Ένας Ελληνοκύπριος, πρώην παιδί-θαύμα στο σκάκι, βρίσκεται πίσω από την εταιρία της οποίας το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης άνοιξε το δρόμο για την εύρεση θεραπειών σε ασθένειες όπως ο νέος κορωνοϊός, αλλά και ο καρκίνος, λύνοντας έναν γρίφο της Βιολογίας που… σπαζοκεφάλιαζε τους επιστήμονες εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια!
Η DeepMind, η βρετανική εταιρία τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει πια στην Google, υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο του προβλήματος της αναδίπλωσης της πρωτεΐνης. Όσο για τον 44χρονο ιδρυτή της, Ντέμη Χασάμπη, δήλωσε ενθουσιασμένος που η εταιρία του κατάφερε κάτι τέτοιο.
Η πορεία του έδειχνε από νωρίς πως ήταν γεννημένος για μεγάλα πράγματα. Ο Δημοσθένης, γιος Ελληνοκυπρίου και Κινέζας, ήταν ο δεύτερος καλύτερος 12χρονος παίκτης σκακιού στον κόσμο, ενώ στα 15 του πέρασε τις εξετάσεις και έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Αν και θα έπρεπε να περιμένει μέχρι τα 18 του για να ξεκινήσει τις σπουδές του, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Αρχισε να δουλεύει για την εταιρία Bullfrog και βοήθησε στη δημιουργία του «Theme Park», ενός video game της δεκαετίας του ’90 που πούλησε 15.000.000 αντίτυπα!
Ολοκλήρωσε τις σπουδές υπολογιστών στο Κέμπριτζ μετ’ επαίνων και αργότερα πήρε το ντοκτορά του στη Νευροεπιστήμη από το University College του Λονδίνου. Ίδρυσε την Deepmind, που αρχικά εστίαζε στη δημιουργία προγραμμάτων για επιτραπέζια και σκάκι. Ωστόσο, μετά την εξαγορά της από την Google, το 2014, η εταιρία ανέπτυξε προγράμματα ικανά να νικήσουν ανθρώπους παίκτες. Αυτό που έδειχνε χωρίς νόημα, τελικά, στην ουσία, ήταν η προετοιμασία για τα σημαντικά!
Αλληλουχία των αμινοξέων της πρωτεΐνης
Το AlphaFold, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρίας, κατάφερε να λύσει ένα μυστήριο που απασχολούσε επί σειρά ετών τους επιστήμονες: έδειξε τον τρόπο με τον οποίο η αλληλουχία των αμινοξέων της πρωτεΐνης υπαγορεύει την τρισδιάστατη ατομική δομή. Γνωρίζοντας το σχήμα των πρωτεϊνών, οι ερευνητές μπορούν, πλέον, να προβλέψουν πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα, αλλά και τον ρόλο που παίζουν οι πρωτεΐνες στο σώμα!