Τούρκοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν πως μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κατσικίσιο γάλα μπορεί να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης – Tugba Tunali Akbay, Goksel Sener και Betul Okuyan – δημοσίευσαν μια έρευνα στο European Journal of Pharmacology.
Η έρευνα από την Τουρκία αποκάλυψε ότι ένα πρωτεϊνικό πεπτίδιο από βήτα-γαλακτοσφαιρίνη μπορεί να λειτουργήσει ως πιθανό εμπόδιο για τον κορωνοϊό.
«Έχουμε παρατηρήσει μέσω προγραμμάτων από υπολογιστή ότι τα πεπτίδια αλληλεπιδρούν με όλα τα σημεία σύνδεσης στον ιό. Αυτή η πρωτεΐνη, μπλοκάρει τους υποδοχείς, εμποδίζοντας την είσοδο του ιού στο ανθρώπινο σώμα», αναφέρει σχετική δήλωση των επιστημόνων.
Είπαν ότι η προστατευτική πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα όπως ένα ρινικό σπρέι ή ένα σπρέι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μάσκες.
Ο Akbay, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να συγχέονται με την κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος: «Δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά τα βιοδραστικά πεπτίδια πίνοντας γάλα κατσίκας. Παίρνουμε αυτά τα πεπτίδια χρησιμοποιώντας γάλα κατσίκας».