Η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με φρενύρεις ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς έχει μολύνει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο.
Από τις 24 Νοεμβρίου καταγράφονταν καθημερινά περισσότεροι από 10.000 νέοι θάνατοι παγκοσμίως. Ο Καναδάς πέρασε χθες το όριο των 400.000 κρουσμάτων, μόλις δύο εβδομάδες αφού πέρασε το όριο των 300.000 κρουσμάτων, σηματοδοτώντας την επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν επηρέασαν ορισμένες χώρες, οι οποίες παρουσιάζονται πιο αισιόδοξες με αφορμή τα νέα εμβόλια για τον ιό.
«Με την άφιξη των εμβολίων αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πανδημίας», είπε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς στη διάρκεια συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την πανδημία.
Στην τελική ευθεία για το εμβόλιο η Βρετανία
Η Βρετανία, που αποτελεί αυτήν την στιγμή την χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία -περισσότεροι από 60.000- έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αυτό των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Μάλιστα, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας εκτίμησαν την Παρασκευή μία «πιθανή» σημαντική υποχώρηση της πανδημίας «έως την άνοιξη» χάρη στον εμβολιασμό, καλώντας ωστόσο τους πολίτες να προετοιμαστούν για μια νέα άνοδο των κρουσμάτων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες που έρχονται στην δημοσιότητα από γνωστά καταστήματα της Βρετανίας, προκαλούν ανησυχία, καθώς καταναλωτές σχηματίζουν ατελείωτες ουρές, προκαλώντας φόβους για έξαρση των κρουσμάτων.
Ορδές καταναλωτών σχηματίστηκαν για ώρες έξω από υποκαταστήματα της γνωστής αλυσίδας Primark και ιδιαίτερα σε αυτά που διεύρυναν το ωράριό τους για να ικανοποιήσουν την καταναλωτική ζήτηση ενόψει των Χριστουγέννων.
Shoppers queue up from 5am outside Primark in Birmingham as lockdown ends pic.twitter.com/we5AhXRkLa
— The Sun (@TheSun) December 2, 2020
Οι ουρές σχηματίστηκαν σε 24ωρα καταστήματα από το Τράφορντ στο Γκέιτσιντ και το Μπέρμινχαμ, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Η παράταση του ωραρίου λειτουργίας για τα 11 καταστήματα είναι προσωρινή, όπως δήλωσε η εταιρεία, ωστόσο οργή προκάλεσε το γεγονός ότι καταναλωτές εθεάθησαν να βγαίνουν από το κατάστημα ακόμη και μεταμεσονύκτιες ώρες.
I'm confused… What is worth queueing at 6am for in Primark?! pic.twitter.com/SHEbCU6j4M
— Andy ✌🏻 (@andydrww) December 2, 2020
Όπως γράφει η Mirror, οι αγοραστές ανέφεραν ότι περίμεναν έως και δύο ώρες μέσα στη νύχτα στο εμπορικό κέντρο του Τράφορντ, προκειμένου να καταφέρουν να μπουν στο κατάστημα. Το ίδιο συνέβη και στο Μάντσεστερ, με έναν καταναλωτή να δηλώνει ότι βίωσε «την εμπειρία του οργανωμένου χάους».
Οι Γάλλοι κατά του εμβολίου;
Στη Γαλλία, που ξεπερνά τους 54.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό, όσο πλησιάζει ο εμβολιασμός που σχεδιάζεται για τον Ιανουάριο, τόσο λιγότεροι Γάλλοι φαίνονται διατεθειμένοι να εμβολιαστούν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μόνο οι μισοί σκοπεύουν να το κάνουν, έναντι των δύο τρίτων τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Sante Publique France (SpF).
Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν, με την εκστρατεία να ξεκινά τον Ιανουάριο για τους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας και θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο με τους ευάλωτους ανθρώπους και στη συνέχεια την άνοιξη για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Χωρίς εορτασμούς η ισπανική πρωτεύουσα
Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργήσει και η Ισπανία, η οποία ελπίζει να εμβολιάσει 15 με 20 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύνολο 47 εκατομμυρίων, ως τον Μάιο ή τον Ιούνιο. «Θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εκστρατεία του εμβολιασμού στις αρχές Ιανουαρίου», δήλωσε ο Σαλβαδόρ Ίγια, ο Ισπανός υπουργός Υγείας.
Βέβαια, η κατάσταση μπορεί να έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες, όμως η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να ακυρώσει τις «παραδοσιακές» εκδηλώσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σκι με περιορισμούς στην Ελβετία, ανοιχτά τα μουσεία στην Τσεχία
Την ίδια ώρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη επικρατούν διαφορετικές απόψεις και πρακτικές σε ό,τι αφορά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Η Ιταλία σε διάστημα 24 ωρών κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 993 νεκρών την Πέμπτη. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της χώρας αυστηροποίησε τους κανόνες για μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Στον αντίποδα, στην Τσεχία τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μουσεία άνοιξαν ξανά.
Στην Ελβετία οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να πάνε για σκι τα Χριστούγεννα, όμως με περιορισμούς στη χωρητικότητα των κλειστών μέσων μεταφοράς, όπως τα τρένα, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, έπειτα από τις πιέσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας όπου τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.
«Δεν υπάρχει γενικό όριο χωρητικότητας στις χιονοδρομικές πίστες. Αντιθέτως, σε όλες τις κλειστές εγκαταστάσεις μεταφοράς, δηλαδή τα τρένα, τους εναέριους καλωδιοκίνητους σιδηροδρόμους και τα τελεφερίκ, θα μπορούν να καταλαμβάνονται μονάχα τα δύο τρίτα των θέσεων», έγινε γνωστό από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Το όριο αυτό θα εφαρμόζεται στις θέσεις των καθήμενων και των όρθιων επιβατών.
«Επιπλέον, οι πίστες του σκι και οι χιονοδρομικοί σταθμοί θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια προστασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Άνοδος των κρουσμάτων στις ΗΠΑ μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών
Στις ΗΠΑ η κατάσταση κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέει. Τα ταξίδια που έκαναν οι Αμερικανοί την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τη Γιορτή των Ευχαριστιών κινδυνεύουν να προκαλέσουν «μια άνοδο που θα προστεθεί στην άνοδο των κρουσμάτων», προειδοποίησε ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα αριθμό ρεκόρ νέων μολύνσεων, με 225.201 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ανοιχτά όλο το 24ωρο τα εμπορικά κέντρα στην Βραζιλία
Τα μέτρα της για τις γιορτές των Χριστουγέννων πήρε και η Βραζιλία, η οποία παρά το γεγονός ότι απαριθμεί 175.964 νεκρούς επί συνόλου 6.533.968 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, αποφάσισε από εδώ και στο εξής τα εμπορικά κέντρα του Ρίο ντε Ζανέιρο να παραμείνουν ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός για τις αγορές των εορτών. Όμως η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις των ειδικών που ζητούν την επιβολή νέων περιορισμών λόγω της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.