Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην Τουρκία παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της (λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ): «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνειδητοποιούμε τη σημασία της Τουρκίας ως μέρος του ΝΑΤΟ και επίσης ως μέρος της δυτικής οικογένειας».
Σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Στόλτενμπεργκ μίλησε λες και το πρόβλημα είναι όλοι οι άλλοι εκτός από την Τουρκία, για την οποία έκανε αποκλειστική αναφορά, αγνοώντας (ξανά) τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες και ρητορικές.
Η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ:
«Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Εξετάσαμε επίσης το ζήτημα στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα. Και το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούμε επίσης να συζητήσουμε ανοιχτά, όταν υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες μεταξύ συμμάχων, όπως βλέπουμε, για παράδειγμα, στην ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναζητήσουμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους αντιμετώπισης των διαφορών και εδώ στο ΝΑΤΟ, έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό απεμπλοκης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μείωση των κινδύνων, για παράδειγμα και των ατυχημάτων μεταξύ δύο Συμμάχων του ΝΑΤΟ όταν βλέπουμε περισσότερη στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.
Και χαιρετίζω το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν συμμετάσχει σε αυτόν τον μηχανισμό απεμπλοκής και συμφώνησαν επίσης να ακυρώσουν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις. Εργάζομαι για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε αυτόν τον μηχανισμό απεμπλοκής, διότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε συμβάντα και ατυχήματα μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Πιστεύω επίσης ότι μέσω αυτών των τεχνικών συνομιλιών, των στρατιωτικών τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ σχετικά με την απεμπλοκή, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στο άνοιγμα του δρόμου για διαπραγματεύσεις, πολιτικές διαπραγματεύσεις, αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων, της κύριας διαμάχης. Φυσικά, οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι και οι σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, επειδή συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και ήταν καθοριστική για την καταπολέμηση του ISIS, την απελευθέρωση του εδάφους που ελέγχεται από το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.
Και η Τουρκία, είναι επίσης σύμμαχος του ΝΑΤΟ που φιλοξενεί τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων περίπου 4 εκατομμυρίων και επίσης η Τουρκία είναι ο σύμμαχος που υπέστη τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις. Υπάρχουν λοιπόν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνειδητοποιούμε τη σημασία της Τουρκίας ως μέρος του ΝΑΤΟ και επίσης ως μέρος της δυτικής οικογένειας».