Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Τουρκία με τον Χουλουσί Ακάρ να παίρνει τη σκυτάλη. «Εκείνη που θέλει να κλιμακώσει την ένταση στη Μεσόγειο είναι η Ελλάδα», τόνισε μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και μίλησε ξανά για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις».
«Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές και τις συναντήσεις από την αρχή για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, καθώς και τις επιπλέον πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση της έντασης. Δυστυχώς, το χέρι που τείνουμε για ειρήνη και για λύση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας έμεινε να αιωρείται. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο χωρίς προϋποθέσεις», είπε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.
Και συνέχισε ξεκαθαρίζοντας με στόμφο ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν: «Είμαστε δυνατοί, γιατί έχουμε δίκιο. Τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά μας πλοία θα συνεχίσουν τις τεχνικές και επιστημονικές ερευνητικές τους δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν εγκριθεί από την ΤΔΒΚ και στις δικές μας περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συνοδευόμενες από πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας. Όπως δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, έτσι δεν καταπατούμε και τα δικαιώματα κανενός. Μπορεί να πεθαίνουμε σαν ήρωες, να τραυματιζόμαστε εν ώρα μάχης, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».
Ο Ακάρ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι προσπαθεί να φυλακίσει την Τουρκία στη Μεσόγειο, που έχει 1.870 χιλιόμετρα ακτογραμμή, με το Καστελλόριζο που απέχει μόλις 1.950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές: «Απαιτούν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο που είναι μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Ελλάδα, αντί να παράγει πολιτικές λύσεις σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιδιώκει να δημιουργήσει ορισμένα τετελεσμένα. Επιπλέον, κάποιοι φιλόδοξοι από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ξεπερνώντας τη δύναμη και το μπόι τους, θέλουν να παίξουν ρόλο, και, παρόλο που είναι προς ζημία του λαού τους, καταφεύγουν σε παράνομα μέσα όπως στην επιχείρηση Ειρήνη μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία (κατά της Τουρκίας)», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Γαλλίας.
Για το Κυπριακό είπε ότι το μοναδικό εμπόδιο στην επίλυσή είναι «η ασυμβίβαστη, άδικη, κακομαθημένη προσέγγιση της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις από το 1968 και μετά. Μια δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι ο Τουρκοκύπριος λαός είναι ο συνιδιοκτήτης στο νησί. Προσκαλούμε όλα τα θεσμικά όργανα, ειδικά την ΕΕ, και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη να σεβαστούν τα δικαιώματα και τους νόμους της χώρας μας και τους Κύπριους αδελφούς μας στην Κύπρο και τη Μεσόγειο. Ο όρος «κλειστά» Βαρώσια που χρησιμοποιούνταν από το 1974 πλέον δεν υπάρχει. Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, είναι νόμιμο και η πόλη ανήκει στην ΤΔΒΚ. Η Τουρκία ανέκαθεν ήταν ο εγγυητής των Τ/Κ. Η στάση μας σήμερα είναι η ίδια ήταν κι εκείνη την ημέρα το 1974».