Στα παλαιότερα των υποδημάτων του αποφάσισε να γράψει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την απελευθέρωση του φυλακισμένου πρώην ηγέτη του φιλοΚουρδικού κόμματος HDP,Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Δειχνοντας για άλλη μία φορά την άποψή του οτι «δικαιοσύνη» είναι μόνο ότι εξυπηρετεί τον ίδιο, ο Ερντογάν ανακάλυψε «διπλά πρότυπα» στην απόφαση του ΕΔΑΔ , κατηγορώντας μαλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για … υπεράσπιση τρομοκράτη». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε μάλιστα οτι η απόφαση ειναι «πολιτική».
Το ΕΔΑΔ έκρινε οτι τα δικαιώματα του Κούρδου ηγέτη παραβιάστηκαν σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις , συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και του εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Μία γεύση από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Αστυνομικοί προπηλακίζουν ανάπηρο Κούρδο:
HDP milletvekili Musa Piroğlu’nun demokratik hakkını kullanırken tekerlekli sandalyesinden çekilip yere atılması tek kelimeyle vahşiliktir. Engellilerin ve ezilenlerin meclisteki sesi Musa Piroğlu'nun yanındayız. Kahrolsun faşizm! @musaproglu #MusaPiroğlu pic.twitter.com/8qawQyy2bZ
— Halkevleri (@Halkevleri) December 22, 2020
Όχι φυσικά οτι περιμέναμε διαφορετική αντίδραση απο τον Ερντογάν που εχει καταστήσει την τουρκική δικαιοσύνη οργανό του, ασκώντας διώξεις και φυλακίσεις σε εκατοντάδες δικαστικούς με την υποψία οτι ηταν αντίπαλοι του καθεστώτος του. Θίχτηκε μαλιστα γιατί -όπως ειπε-δεν ειχαν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες στην Τουρκία για τον Ντεμιρτάς, αποκαλώντας την απόφαση του ΕΔΑΔ «ασυνήθιστη πρακτική».
Ο Ερντογάν δεν δίστασε παντως να αγνοήσει και το ίδιο το τουρκικό σύνταγμα που θεωρεί ότι οι διεθνείς συνθήκες για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες έχουν προτεραιότητα έναντι των τοπικών νόμων. Σε περίπτωση αντίφασης μεταξύ των δύο,μάλιστα, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι δεσμευτικές για την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος χωρίς δίκη απο το 2016.
Το ΕΔΑΔ ειχε κρίνει το 2018, ότι η κράτηση του Ντεμιρτάς χωρίς νέα αποδεικτικά στοιχεία ισοδυναμούσε με συνεχείς παραβιάσεις του άρθρου 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Τουρκία απέρριψε και τότε την απόφαση και ο Ερντογάν συνέχισε απτόητος τις προσπάθειες για να τον καταδικάσει με διάφορες κατηγορίες που εάν συνδυαστούν, θα μπορούσαν να οδηγησουν σε συνολική ποινή κάθειρξης του Ντεμιρτάς για 140 χρόνια…
Μήπως ακούει κανείς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες που θέλουν μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις με τον Ερντογάν;
Μιχάλης Ψύλος