Όλοι οι άνθρωποι του (πρώην) προέδρου, τώρα και στον νέο… πρόεδρο! Ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα

Must Read

Παρατηρώντας κανείς τη στελέχωση των κυβερνητικών οργάνων από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αντιλαμβάνεται με τη μία την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τον προκάτοχό του. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα καθαυτά είναι η σημειολογία που κομίζουν. Ο Μπάιντεν έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω του πολλά από τα δόγματα Τραμπ. Κι έχει βρει όλους τους ανθρώπους για να το πετύχει.

Αρχίζοντας από την αμερικανική διπλωματία, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία κατά την οποία η Αμερική έχει επιλέξει την αυτοαπομόνωση, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος όρισε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν σύμβουλός του και Νο 2 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επιλογή Μπλίνκεν σηματοδοτεί ξεκάθαρα την υλοποίηση της υπόσχεσης για την επιστροφή των ΗΠΑ στις διεθνείς συμφωνίες. Εξέχουσα θέση ανάμεσά τους έχει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κάτι που υπογραμμίζεται βέβαια και από τον διορισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ομπάμα Τζον Κέρι στη θέση του ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα.

Με ακόμα έναν παλιό του γνώριμο, από τις μέρες της αντιπροεδρίας, ο Μπάιντεν στελέχωσε και τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας διορίζοντας τον Τζέικ Σάλιβαν. Ο έμπειρος πολιτικός υπήρξε σύμβουλος του Μπάιντεν τη διετία 2013-2014, ενώ πριν από αυτό υπηρέτησε ως διευθυντής Σχεδιασμού Πολιτικής υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

 

Γυναικείες πρωτιές

Περισσότερη αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε ο διορισμός της Τζάνετ Γέλεν στη θέση της επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών. Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα γίνει (εάν πάρει τελικά την έγκριση της Γερουσίας, στην οποία την πλειοψηφία έως τώρα κατέχουν οι ρεπουμπλικάνοι) η πρώτη γυναίκα στην αμερικανική Ιστορία που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Αντίστοιχη είναι και η πρωτιά για την Εϊβριλ Χέινς, τη νέα επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, η οποία ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA (Αύγουστος 2013 – Ιανουάριος 2015). Αποχώρησε από τη θέση για να αναλάβει αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αντικαθιστώντας τον (ορισθέντα υπουργό Εξωτερικών) Αντονι Μπλίνκεν, αξίωμα το οποίο κράτησε μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ακόμη μια απροσδόκητη κίνηση ο Μπάιντεν όρισε επίσης τη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η Αφροαμερικανίδα διπλωμάτισσα καριέρας υπήρξε υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για ζητήματα Αφρικής από το 2013 μέχρι και το 2017, κάτι που σημαίνει πως έχει υπηρετήσει τόσο επί Ομπάμα όσο και επί Τραμπ.

Και μια Ελληνίδα

Φυσικά, το γεγονός πως ουκ ολίγες γυναίκες επιλέχθηκαν για νευραλγικές θέσεις (από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και η ελληνικής καταγωγής Τζένιφερ Ψάκη, η οποία θα είναι η «φωνή» του Λευκού Οίκου) δεν προκαλεί εντύπωση από τον πρόεδρο που επέλεξε την Καμάλα Χάρις για αντιπρόεδρό του. Αυτό που κυρίως σχολιάζουν αναλυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι πως τα περισσότερα στελέχη της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι άνθρωποι του στενού ή ευρύτερου πολιτικού κύκλου του Μπαράκ Ομπάμα. Ο δημοφιλής πρώην πρόεδρος, ο οποίος στα 59 του χρόνια βρίσκεται σίγουρα ακόμα στην ακμή του, κατέστησε σαφές ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν πως βρίσκεται στο πλευρό του.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει συμβουλές από το παλιό του “αφεντικό”. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα το κάνει, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί στη σκιά του πρώην προέδρου» σημείωνε ο επικεφαλής του γραφείου του

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This