Κατά την προηγούμενη δεκαετία ήρθαν στο προσκήνιο πολλά σκάνδαλα με θέμα την παράνομη και ανήθικη συμπεριφορά μελών της καθολικής και αγγλικανικής εκκλησίας με επίκεντρο την παιδοφιλία και την κακοποίηση ανηλίκων.
Τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει πάνω από χίλιες καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων κατά μοναχών και άλλων μελών της Γερμανικής καθολικής εκκλησίας. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός DOK 1.412 ανήλικα θύματα κακοποίησης προσέγγισαν τον οργανισμό και πάνω απο 650 μοναχοι/χες και άλλα μέλη του κλήρου κατηγορούνται οτι διέπραξαν τέτοια εγκλήματα. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι έχουν είτε πεθάνει είτε έχουν αποχωρήσει από την Εκκλησία.
Η επικεφαλής του οργανισμού, που προσπαθεί να προωθήσει την διαφάνεια στα διάφορα θρησκευτικά τάγματα της εκκλησίας γύρω από το φλέγον ζήτημα της κακοποίησης ανήλικων δήλωσε πως «Πολλοί αδελφοί και πολλές αδελφές μας έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικα παιδιά… αυτές τους οι πράξεις έχουν προκαλέσει απερίγραπτο πόνο στα θύματα».
Με βάση την παραπάνω έρευνα και την ευρύτερη προσπάθεια της Γερμανικής καθολικής εκκλησίας να δείξει πως ενδιαφέρεται για την διαφάνεια και για τα ανήλικα θύματα κακοποίησης θα περίμενε κανείς μία συμπεριφορά πολύ διαφορετική από αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω.
Αποχώρησαν από την συνέντευξη οι δημοσιογράφοι
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle που δημοσιεύτηκε στις 5/1 ο Αρχιεπίσκοπος Κολωνίας κάλεσε διάφορους δημοσιογράφους σε μία συνέντευξη τύπου με θέμα την κακοποίηση ανηλίκων από μέλη της εκκλησίας. Φυσικά όλοι είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση της αρχιεπισκοπής στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της εκκλησίας, όμως στη συνέχεια ο τρόπος που διεξήχθη η συνέντευξη οδήγησε και τους οκτώ δημοσιογράφους που βρέθηκαν εκεί στο να αποχωρήσουν οργισμένοι.
Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου εξήγησαν πως αξιωματούχοι της καθολικής εκκλησίας προσφέρθηκαν να δείξουν μία μέχρι τώρα αδημοσίευτη έρευνα γύρω από την κακοποίηση ανηλίκων στους δημοσιογράφους και αυτή με αρκετές παραλείψεις “για λόγους μεθοδολογίας”.
Βέβαια για να δουν αυτή την έρευνα οι δημοσιογράφοι πρώτα έπρεπε να υπογράψουν ένα έγγραφο το οποίο δήλωνε πως «ο δημοσιογράφος δεσμεύετε πως δεν θα μοιραστεί πουθενά το περιεχόμενο της έρευνας». Και οι οκτώ δημοσιογράφοι φυσικά αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα τέτοιο έγγραφο καθώς πάει ενάντια στη φύση του επαγγέλματος και προσβάλλει κάθε θύμα κακοποίησης από μέλος της γερμανικής καθολικής εκκλησίας! (επιπλέον είναι παράλογο να γίνεται συνέντευξη τύπου με τον τύπο να αναγκάζεται να πάρει όρκο σιωπής).
Η απόφαση της αρχιεπισκοπής της Κολωνίας αφενός να μην δημοσιεύσει την έρευνα και αφετέρου να μην επιτρέψει στους δημοσιογράφους να μιλήσουν για αυτή έχει προκαλέσει την οργή την κοινής γνώμης στη Γερμανία και αποτελεί ντροπή τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Γερμανικό κράτος. Μία νέα έκδοση της έρευνας αναμένεται να δημοσιευθεί τον Μάρτιο.