Με ένα εκτενές αφιέρωμα το κορυφαίο οικονομικό δίκτυο Bloomberg, συμπεραίνει ότι το ρωσικό εμβόλιο όχι μόνο είναι ασφαλές, αλλά έχει και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα έναντι του κινεζικού αλλά και των δυτικών «ανταγωνιστών».
Η έρευνα αυτή εκθέτει όσους φανατικούς κατά της Ρωσίας δημιούργησαν εμπόδια για την παγκόσμια πανστρατιά στη μάχη κατά της πανδημίας. Και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.
Τι ξέρουμε για το ρωσικό εμβόλιο: Το Sputnik V δοκιμάστηκε σε μια δοκιμή φάσης III με 22.714 άτομα, με τρεις ενδιάμεσες αναλύσεις όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων έφτασε τις 20, 39 και 78, αντίστοιχα. Ενώ ο τελικός αριθμός περιπτώσεων είναι χαμηλότερος από αυτόν στις δοκιμές εμβολίων της Moderna και της Pfizer Inc.-BioNTech SE, αυτές ήταν μεγαλύτερες και διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν γρήγορα. Η αποτελεσματικότητα σε κάθε ενδιάμεση ανάλυση στη δοκιμή Sputnik V ήταν σταθερά στο 90% ή παραπάνω, με βάση τα δελτία τύπου. Δεν υπήρξαν επίσης περιπτώσεις «σοβαρής μόλυνσης» σε εμβολιασμένα άτομα, αν και οι ορισμοί της «σοβαρότητας» της νόσου δεν είναι σαφείς.
Όσον αφορά το σχεδιασμό του, το Sputnik V αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας το είδος της προηγμένης τεχνολογίας εμβολίων που χρησιμοποιείται σε έρευνες που έγιναν από την κοινοπραξία AstraZeneca-Oxford University και Johnson & Johnson. Αυτά τα εμβόλια δύο δόσεων χρησιμοποιούν αδενοϊικούς φορείς – ιούς που βασίζονται στην αιτία του κοινού κρυολογήματος που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν το γενετικό υλικό που κωδικοποιεί την βασική πρωτεΐνη “ακίδα” του Sars-Cov-2, η οποία με τη σειρά της ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιηθεί για την προστασία έναντι περαιτέρω μολύνσεων.
Το Sputnik V έχει ένα κλειδί, μια έξυπνη διαφορά από τα εμβόλια Astra και J&J: Χρησιμοποιεί τον ίδιο αδενοϊό με αυτόν της J&J για την πρώτη δόση (αδενοϊός-26) και έναν διαφορετικό αδενοϊό (αδενοϊός-5) για τη δεύτερη δόση. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγει την πιθανότητα ανοσίας στην πρώτη δόση που επηρεάζει την ικανότητα της δεύτερης δόσης να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ένα ζήτημα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων έχει προϋπάρχουσα ανοσία στον αδενοϊό-5, αλλά αυτό δεν είναι τεράστιο μειονέκτημα εάν η αποτελεσματικότητα είναι πολύ υψηλή. Μια πιθανώς πιο υποσχόμενη εναλλακτική λύση θα ήταν να δοκιμάσουν έναν συνδυασμό αδενοϊού-26 για την πρώτη λήψη και του αδενοϊικού φορέα του Astra – φτιαγμένο από έναν αδενοϊό χιμπατζή – για τη δεύτερη, κάτι που ακριβώς συμφωνούν οι δύο ομάδες όπως ανακοινώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.
Συνολικά, αυτές οι λεπτομέρειες – ακόμη και χωρίς τα αποτελέσματα της φάσης III – μου δίνουν λόγο να πιστεύω ότι το εμβόλιο Sputnik V μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο και αυτό που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της Δύσης. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Κινέζικο εμβόλιο της Sinovac, το CoronaVac, το οποίο υποβάλλεται σε δοκιμές στην Τουρκία, τη Βραζιλία και την Ινδονησία.
Το ρωσικό εμβόλιο λοιπόν αποδεικνύεται το ίδιο ασφαλές και αποτελεσματικό με τα εμβόλια της Δύσης. Ήδη παρέχεται σε πάρα πολλές χώρες, όχι όμως στην Δύση. Διότι η ρωσοφοβία ορισμένων δυτικών πολιτικών, μπορεί να κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές λόγω της καθυστέρησης του εμβολιασμού στους κατοίκους των δυτικών χώρων. Ενώ εάν υπήρχε και η εναλλακτική του ρωσικού εμβολίου, ο εμβολιασμός θα τελείωνε πολύ πιο γρήγορα. Μαζί του και η πανδημία.