Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού να παραδίδονται τον Απρίλιο, αφού βέβαια πάρει πρώτα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε στο Reuters υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις με τις κατασκευάστριες εταιρείες και μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε πως το εμβόλιο της J&J, το οποίο χορηγείται σε μία δόση (και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης), θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο από την 1η Απριλίου.
Νωρίτερα, Ευρωπαίος βουλευτής είπε πως η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι η Johnson & Johnson είναι πιθανόν να καταθέσει αίτηση για έγκριση του εμβολίου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Φεβρουάριο.
Για τέλη Απριλίου πάνε οι παραδόσεις δόσεων στις ΗΠΑ
Σύμφωνα πάντως με τα όσα γίνονται γνωστά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή των εμβολίων της εταιρείας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση, τόσο στην αίτηση έκτακτης έγκρισης από την FDA (ήταν να υποβληθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου), όσο και στις παραδόσεις συγκεκριμένου αριθμού δόσεων.
Σύμφωνα με το Politico, η εταιρεία είχε αρχικά δεσμευτεί να παραδώσει 12 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με σχέδια να φτάσει τα 100 εκατομμύρια τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Ωστόσο, η Johnson & Johnson προειδοποίησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι μπορεί να χρειαστεί έως τα τέλη Απριλίου για να ανταποκριθεί στους αρχικούς υπολογισμούς της, είπε άτομο σχετικό με το θέμα.
Ένας εκπρόσωπος της Johnson & Johnson αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την καθυστέρηση, αλλά είπε ότι η εταιρεία παραμένει «σίγουρη για την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις εφοδιασμού το 2021. Παραμένουμε σε ενεργές συζητήσεις με ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης και επικύρωσης των διαδικασιών παραγωγής μας».
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρησιμοποιεί μια παλαιότερη προσέγγιση που ενσωματώνει τις γενετικές πληροφορίες του κορωνοϊού σε έναν κοινό ιό, ενώ η Pfizer και η Moderna χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί το messenger RNA για να στείλει οδηγίες στα κύτταρα.