Εκτός τόπου και χρόνου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, βεβαίωσε την Τετάρτη πως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας εξακολουθεί να είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο -όπως είχε προβλέψει η ΕΚΤ-, αρκεί, όμως, να αρθούν έως τα τέλη Μαρτίου τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη.
Η ΕΚΤ είχε προβλέψει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3,9% για τη φετινή χρονιά στην ευρωζώνη, μια πρόβλεψη, όμως, που είχε βασιστεί σε ένα ουτοπικό, όπως έχει αποδειχθεί, σενάριο, στο οποίο θα έμπαινε στις αρχές του έτους ένα σταδιακό τέλος στην πανδημία. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση οικονομικών για να γίνει αντιληπτό πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, εν μέσω της νέας αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα, την ώρα που και οι αναπτερωμένες λόγω εμβολίων ελπίδες αργοσβήνουν πλέον μπροστά στην αδίστακτη πραγματικότητα της βραδύτατης κυκλοφορίας τους στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Νομίζω ότι οι τελευταίες προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο συνεχίζουν να είναι σαφώς εύλογες», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη διάσκεψη Reuters Next. «Η πρόβλεψή μας βασίζεται σε μέτρα lockdown έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου», καθώς και στην υπόθεση πως έως το τέλος του 2021 θα έχουν επιτευχθεί «επαρκή» επίπεδα ανοσίας της αγέλης.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί υπήρξαν περίπλοκοι και δήλωσε ανήσυχη στο ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα και μετά τα τέλη Μαρτίου. Την ίδια ώρα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατεβάζουν ρολά.
Φόβοι για το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού
Όλο και πληθαίνουν οι κυβερνήσεις που ανακοινώνουν αυστηρότερα και μεγαλύτερης διάρκεια lockdowns, εν μέσω φόβων για το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που θεωρείται πιο μεταδοτικό, γνωρίζοντας πως οι εμβολιασμοί δεν αναμένεται να προσφέρουν και μεγάλη βοήθεια για τους επόμενους μήνες. Η Ιταλία θα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Απριλίου, η Γερμανία παρατείνει τους περιορισμούς της τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο, η ολλανδική κυβέρνηση κλείνει τα πάντα έως τις 9 Φεβρουαρίου, το Βέλγιο παίρνει μέτρα μέχρι την 1η Μαρτίου, και πάει λέγοντας…
Στο ίδιο κλίμα, ο Εμανουέλ Μακρόν παρατείνει και αυστηροποιεί την πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία, η Ελβετία παρατείνει το lockdown κατά πέντε εβδομάδες, ενώ στη Δανία παύει μερικώς η λειτουργία του Κοινοβουλίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.