Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν την κούρσα για την ανάπτυξη και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑI), εκεί όπου διαπρέπουν οι Μιχάλης Μπλέτσας (διευθυντής Πληροφορικής του περίφημου ΜΙΤ Media Lab) και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (καθηγητής στο ΜΙΤ και ερευνητής στο Ινστιτούτο του MIT για τα Θεμέλια της Επιστήμης των Δεδομένων).
Η Κίνα προχωρά με βήμα ταχύ, την ώρα πάντως που η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται. Αυτό δείχνει έκθεση του Ιδρύματος για την Πληροφοριακή Τεχνολογία και την Καινοτομία (Information Technology and Innovation Foundation), η οποία συνέκρινε την κατάσταση στις τρεις περιοχές με τη βοήθεια 30 παραμέτρων, μεταξύ των οποίων το ανθρώπινο ταλέντο, η ερευνητική δραστηριότητα, η εμπορική ανάπτυξη και η επένδυση σε υλικό και λογισμικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται πρώτες, σύμφωνα με την έκθεση, που βασίζεται σε στοιχεία του 2020, με ένα παγκόσμιο σκορ 44,6 μονάδων σε μια κλίμακα 100 μονάδων. Είναι επικεφαλής κυρίως σε τομείς-κλειδιά, όπως οι επενδύσεις σε νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις και η χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης. Ακολουθεί η Κίνα, η οποία, με 32 μονάδες, σημείωσε πρόοδο σε πολλούς τομείς και περιελάμβανε 214 από τους 500 πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο, δηλαδή περισσότερους από κάθε άλλη χώρα – 113 οι ΗΠΑ και 91 η Ε.Ε.
Κατέστησε την AΙ απόλυτη προτεραιότητα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει μόλις 23,3 μονάδες, λόγω καθυστέρησης κυρίως στον τομέα των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά τα πάει καλύτερα σε όρους ερευνητικών δημοσιεύσεων. «Η κινεζική κυβέρνηση κατέστησε την AΙ απόλυτη προτεραιότητα και τα αποτελέσματα είναι ορατά», δήλωσε ο Ντάνιελ Κάστρο, κύριος συντάκτης της έκθεσης.