Οι συχνές και αυξανόμενες διακοπές νερού στη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία ελέγχει κομμάτια γης, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τα σχέδιά της για αποσταθεροποίηση της περιοχής, ανέφερε η Deutsche Welle.
Στην υπό κουρδικό έλεγχο περιοχή Al-Hasakah, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό περίπου 20 φορές τον τελευταίο χρόνο.
Αρκετές στρατιωτικές επιδρομές έχουν δώσει στην Τουρκία τον έλεγχο τμημάτων της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Afrin στην οποία κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, καθώς και εδάφους που εκτείνεται από το Azaz έως το Al-Bab και το Jarablus. Η Άγκυρα διατηρεί επίσης παρουσία στη βορειοδυτική περιοχή Idlib από τον Οκτώβριο του 2019
«Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε η Σάρα Καγιάλι, ερευνητής της Συρίας στο Human Rights Watch.
Ορισμένα μέρη της περιοχής Al-Hasakah βιώνουν την δέκατη συνεχόμενη ημέρα χωρίς νερό, γράφει η DW. Αυτό ακολούθησε την διακοπή του νερού που ρέει από τη δεξαμενή του Αλούκ, που ξεκίνησε όταν οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες ανέλαβαν το Ιντλίμπ.
«Από τότε, ένας ακρογωνιαίος λίθος των ανθρωπιστικών δυνατοτήτων έχει αποκοπεί επανειλημμένα και οι διακοπές νερού δημιουργούν επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό», σύμφωνα με την Kayyali.
Η Δαμασκός επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές νερού, αλλά η Άγκυρα αρνείται ότι είναι υπεύθυνη για την παρεμπόδιση σε περιοχές στη βόρεια Συρία και κατηγόρησε τις κουρδικές πολιτοφυλακές και τις δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) για τις διακοπές.
«Η Τουρκία αρνείται την κατηγορία της διακοπής νερού στην περιοχή και αναφέρει ότι ο σταθμός Alouk βρίσκεται υπό συντήρηση και αντιμετωπίζει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας από φράγμα που δεν βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο», σύμφωνα με τον Güney Yıldız, πολιτικό αναλυτή και μέλος του IPC-Stiftung Mercator Fellow στο τουρκικό Κέντρο Εφαρμοσμένων Σπουδών και στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Ασφάλειας.
«Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία δηλώνει ανοιχτά την πρόθεσή της να εξαλείψει τις διοικήσεις που έχουν συσταθεί στη βορειοανατολική Συρία και πιθανότατα είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα για να το επιτύχει. Η αποσταθεροποίηση της περιοχής είναι μέρος αυτής της στρατηγικής», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Charles Flynn, ερευνητή στο Κέντρο Πληροφοριών Rojava της περιοχής, η Τουρκία μπορεί να παρακινείται από την «απειλή μιας ανεξάρτητης κουρδικής περιοχής».
Ο εκπρόσωπος της UNICEF στη Συρία, Fran Equiza, προειδοποιεί από τον Μάρτιο για τις συνέπειες της έλλειψης νερού σε ένα εκατομμύριο άτομα: «Η διακοπή της παροχής νερού κατά τη διάρκεια των τρεχουσών προσπαθειών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού θέτει τα παιδιά και τις οικογένειες σε απαράδεκτο κίνδυνο. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι κρίσιμο για την καταπολέμηση του COVID-19», δήλωσε ο Equiza.