Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για πάρα πολλά θέματα και σημείωσαν ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών θα είναι προς όφελος όχι μόνο δικό τους, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου. Μάλιστα, ένα πρώτο βήμα γίνεται με τη συμφωνία παράτασης της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα (New START).
Λίγο νωρίτερα, διπλωματικές πηγές είχαν δηλώσει στο πρακτορείο TASS ότι Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα ανταλλάξουν σημειώσεις εντός των προσεχών ωρών για την παράταση της συνθήκης New START, ενώ η εφημερίδα Kommersant δημοσίευσε πληροφορία σύμφωνα με την οποία θα παραταθεί η συνθήκη για πέντε χρόνια. «Επιβεβαιώνουμε την πληροφορία αυτή» δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η συνθήκη New START (Strategic Arms Reduction Treaty), η οποία είχε υπογραφεί το 2010 και αναμένεται να εκπνεύσει στις 5 Φεβρουαρίου, περιορίζει των αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, σε πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που διαθέτουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επικοινωνία Πούτιν –Μπάιντεν
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγχαίρει τον Τζόζεφ Μπάιντεν για την έναρξη του έργου του ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημείωσε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα ικανοποιήσει τα συμφέροντα και των δύο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την ειδική τους ευθύνη για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στον κόσμο, ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.
Οι Πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταλλαγή διπλωματικών σημειώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την παράταση της Συνθήκης για τα Στρατηγικά Επιθετικά Όπλα (New START). Τις επόμενες μέρες, τα μέρη θα ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να διασφαλίσουν την περαιτέρω λειτουργία αυτού του σημαντικού διεθνούς νομικού μηχανισμού για τον αμοιβαίο περιορισμό των πυρηνικών πυραυλικών οπλοστασίων.
Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της διμερούς και διεθνούς ατζέντας. Εξετάστηκαν ευκαιρίες συνεργασίας για την καταπολέμηση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος όπως η πανδημία, καθώς και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και των οικονομικών.
Μεταξύ των διεθνών θεμάτων ήταν η μονομερής αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς, το πρόβλημα της διατήρησης του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η εσωτερική ουκρανική διευθέτηση, καθώς και η ρωσική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συνολικά, η συνομιλία μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν επιχειρηματικής και ειλικρινής φύσης. Συμφωνήθηκε να διατηρηθούν επαφές».