Τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν ποινές φυλάκισης συνολικής διάρκειας 103 ετών σε 23 δημοσιογράφους το 2020, σύμφωνα με την «Έκθεση παρακολούθησης μέσων ενημέρωσης BİA 2020», ανέφερε το Turkish Minute επικαλούμενο τον ιστότοπο ειδήσεων Bianet.
Οι δημοσιογράφοι έλαβαν τις ποινές με διάφορες κατηγορίες που περιελάμβαναν «προσβολή», «κατασκοπεία» και «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση».
Σαράντα οκτώ μέλη του Τύπου συνελήφθησαν το 2020 στην Τουρκία, ανέφερε η ίδια έκθεση, προσθέτοντας ότι 430 δημοσιογράφοι είχαν τεθεί υπό κράτηση τα τελευταία πέντε χρόνια, με το 2016 να έχει τον υψηλότερο αριθμό, με 201 κρατήσεις.
Η Τουρκική Υπηρεσία Διαφήμισης Τύπου (BİK), ο κρατικός φορέας που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των διαφημίσεων που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο στα μέσα ενημέρωσης, έκοψε τις διαφημίσεις πέντε κρίσιμων εφημερίδων για 276 ημέρες συνολικά το 2020, ανέφερε η έκθεση.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (RTÜK) επέβαλε πέρυσι πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 19 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (2,5 εκατομμύρια δολάρια) σε τηλεοπτικούς σταθμούς επικριτικούς για το κυβερνών AKP, που περιελάμβανε το Fox TV, το Tele 1 και το Halk TV.
Επίσης, τουλάχιστον 18 δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση το 2020 με επτά ακόμη να δέχονται απειλές, ενώ ο αριθμός των επιθέσεων που στοχεύουν μέλη του Τύπου τα τελευταία πέντε χρόνια έχει φτάσει τους 139.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, η πρόσβαση σε τουλάχιστον 1.358 διευθύνσεις URL που περιείχαν είδη ειδήσεων για θέματα διαφθοράς, παρατυπιών, διακίνησης ναρκωτικών και σεξουαλικής κακοποίησης στην Τουρκία, απαγορεύτηκε από τα ειρηνοδικεία, ενώ επιβλήθηκαν επίσης μπλοκ πρόσβασης σε 24 ιστότοπους ειδήσεων.
Οι διαπιστεύσεις περίπου 150 εκπροσώπων των διεθνών μέσων ενημέρωσης δεν ανανεώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 27 δημοσιογράφοι επικριτικοί για την κυβέρνηση, είδαν τις διαπιστεύσεις τους να ακυρώνονται την ίδια περίοδο, αποκαλύπτει περαιτέρω η έκθεση.
Συνολικά 215 δημοσιογράφοι και υπάλληλοι των ΜΜΕ απολύθηκαν από τη δουλειά τους το 2020, κυρίως λόγω πίεσης από κυβερνητικούς κύκλους.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, 2.708 δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι συνολικά 3.436 μέλη του Τύπου έχουν μείνει άνεργοι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Τουρκία κατατάχθηκε στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2020 που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό Reporters Without Borders (RSF).