Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει στην ΕΕ 40.000.000 δόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο, αντί για την αρχική συμφωνία των 80εκ. δόσεων.
Αρχικά, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε παραδόσεις μειωμένες κατά 60% από τα 80.000.000 που αναμένονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και πίεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να διασφαλίσει τις δόσεις τις οποίες έχει προαγοράσει. Τελικά δεν το έκανε, αφού από το 60%, πήγαμε στο 50%. Πάλι μειωμένες δηλαδή.
«Προχωράμε στα εμβόλια. Η AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Step forward on vaccines.@AstraZeneca will deliver 9 million additional doses in the first quarter (40 million in total) compared to last week’s offer & will start deliveries one week earlier than scheduled.
The company will also expand its manufacturing capacity in Europe.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 31, 2021
Εμβολιασμός υτο 70% των ενηλίκων έως «το τέλος του καλοκαιριού»
Ως στόχος της ΕΕ έχει τεθεί ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων έως το τέλος του καλοκαιριού: «Θέλουμε το 70% των ενηλίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη του καλοκαιριού», δήλωσε λίγο αργότερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Επιπλέον, η επικεφαλής της Κομισιόν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε αγώνα ταχύτητας για να εμβολιάσει τον πληθυσμό της κατά του νέου κορωνοϊού πιο γρήγορα από άλλες χώρες, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία σε αυτό το στάδιο της πανδημίας.
«Νομίζω ότι ο μοναδικός αγώνας ταχύτητας στον οποίο βρισκόμαστε είναι εκείνος ενάντια στον ιό και ενάντια στον χρόνο», είπε η φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας πως συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι η παραγωγή εμβολίων από τη Βρετανία και την ΕΕ θα διανεμηθεί και στις δύο περιοχές.
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών των εμβολίων
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες η Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, δηλ. τις BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac και Sanofi.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν τόσο η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της βιντεοδιάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να ξεκινήσει το έργο σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιοάμυνας. Η Επιτροπή θα συγκροτήσει μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία. Το HERA θα βοηθήσει στην πρόβλεψη απειλών και στην απάντηση σε αυτές τις απειλές».
Today I met by VTC CEOs of companies manufacturing vaccines.
Objective: our new initiative to strengthen bio-defence preparedness.
We’re discussing how to address Covid19 variants & scale up manufacturing, be better prepared for future pandemics.https://t.co/ZhE3tWiL26
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 31, 2021
«Η φαρμακοβιομηχανία» συνεχίζει η ανακοίνωση «θα είναι ένας σημαντικός εταίρος. Η συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία θα επικεντρωθεί τόσο στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας για την πανδημία μεσοπρόθεσμα όσο και στη συμβολή στην αντιμετώπιση πιο άμεσων προκλήσεων που συνδέονται με τον κορονοϊό. Κατά την προετοιμασία του HERA, ξεκινά ήδη μια πιλοτική απάντηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιο-άμυνας. Ο στόχος είναι η χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης εμβολίων και η αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς και η στόχευση των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Η πανδημία έδειξε ότι οι παραγωγικές ικανότητες αποτελούν περιοριστικό παράγοντα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Επιπλέον, η εμφάνιση ανησυχητικών μεταλλάξεων αυξάνει την απειλή της μειωμένης αποτελεσματικότητας των πρόσφατα εγκεκριμένων εμβολίων. Είναι σημαντικό να υπάρχει προετοιμασία για την εμφάνιση τέτοιων μεταλλάξεων».
Και καταλήγει πως «στην συζήτηση διερευνήθηκαν οι απαιτήσεις για πολύ ταχεία ανάπτυξη, κατασκευή και έγκριση των εμβολίων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην ΕΕ. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, με πολλές πρακτικές προτάσεις. Περαιτέρω συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη φαρμακοβιομηχανία και άλλους σχετικούς τομείς τις επόμενες εβδομάδες».