Τουρκία και πυρηνικά όπλα; Ένα υπαρκτό πλέον σενάριο.
Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα, φαίνεται ότι το κάνει ο Economist. Σε ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό άρθρο – έρευνα, εντάσσει την Τουρκία στις χώρες που πρόκειται να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηρίζει αυτή την εξέλιξη ως παγκόσμιο κίνδυνο και καλεί την διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη τόσο για την Τουρκία όσο και για άλλες χώρες που φλερτάρουν με την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.
«Ο κόσμος έχει πολλά στο μυαλό του. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να υποτιμήσει τους κινδύνους της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η σημερινή πυρηνική διπλωματία μπορεί να φαίνεται σιωπηλή, αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τις θανατηφόρες αστάθειες που προκύπτουν κάθε φορά που οι περιφερειακοί οπλισμένοι με πυρηνικά αντίπαλοι αντιπαρατίθενται. Δεν υπάρχει χρόνος να χάσετε», καταλήγει ο Economist, κατονομάζοντας μάλιστα τους μεγάλους που οφείλουν να παρέμβουν:
Εάν η πυρηνική τάξη αρχίσει να διαρρηγνύεται, θα είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει. Εξ ου και η σημασία της δράσης σήμερα. Η Αμερική, η Κίνα, η Ευρώπη και η Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον να σταματήσουν τη διάδοση. Η Ρωσία δεν θέλει ένα πυρηνικό Ιράν όπως και η Αμερική. Η προοπτική μιας πυρηνικά οπλισμένης Ιαπωνίας θα είναι ένας από τους χειρότερους εφιάλτες της Κίνας. Η ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015 έδειξε ότι οι μπορούν να υπάρξουν δράσεις απέναντι στην πυρηνική απειλή.
Εκτός από την Τουρκία, χώρες που ενδέχεται να αποκτήσουν πυρηνικά είναι η Νότια Κορέα, φυσικά το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία.