Η απόφαση της Αιγύπτου να επαναλειτουργήσει την πρεσβεία της στην Τρίπολη της Λιβύης έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια, σηματοδοτεί μεγάλες εξελίξεις στην περιοχή. Ειδικά από την στιγμή που αυτή η απόφαση ελήφθη από την αιγυπτιακή κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με την μεταβατική διοίκηση της χώρας η οποία θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.
Η Αίγυπτος παράλληλα έχει το ισχυρότερο δίκτυο πληροφοριών εντός της Λιβύης, του καθώς και ολοκληρωμένη εικόνα για το ποιόν των Λίβυων αξιωματούχων. Κοινώς οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν πολύ καλά το προφίλ κάθε Λίβυου που αναλαμβάνει θέση εξουσίας. Και αυτό δεν είναι τόσο σύνθετο όσο ακούγεται. Υπάρχουν οι λίβυοι που πρόσκεινται στον τουρκικό παράγοντα και όλοι οι άλλοι που συνδέονται ευθέως με την Αίγυπτο.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης λοιπόν με μία πρώτη ανάγνωση έμοιαζε με θρίαμβο της Τουρκίας. Αυτό όμως δεν φαίνεται πλέον να ισχύει. Η κίνηση της Αιγύπτου για επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη έχει διπλή ανάγνωση. Είτε η Αίγυπτος ανοίγει την πρεσβεία για να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε οι δυνάμεις του εθνικού στρατού της Λιβύης να θριαμβεύσουν στις εκλογές, είτε γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η κατάληψη της εξουσίας από τις δυνάμεις της Βεγγάζης είναι δεδομένη.
Εάν συνδυάσουμε αυτές τις εξελίξεις με την κίνηση Νίκου Δένδια να έρθει σε επαφή με την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης παρότι η Ελλάδα είχε απέλαση τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα και μετέπειτα πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την στενή συνεργασία που έχει ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τότε το παζλ συμπληρώνεται. Και η αποχώρηση των Τούρκων από την Λιβύη μοιάζει να είναι θέμα χρόνου. Γεγονός που θα αποτελέσει την δεύτερη μεγαλύτερη ήττα του Ερντογάν, έπειτα από την εκδίωξη της «μουσουλμανικής αδελφότητας» από την Αίγυπτο.