Η κρατική εταιρεία της Τουρκίας, Τεχνολογίες Αμυντικής Βιομηχανίας (SSTEK) προσέλαβε την δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με έδρα την Ουάσιγκτον, για προσπάθειες πίεσης (lobbying) ώστε να επιστρέψει η Άγκυρα στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Foreign Lobby Report.
Η SSTEK ανήκει εξ ολοκλήρου στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και έχει υπογράψει σύμβαση 750.000$ με το δικηγορικό γραφείο, του οποίου οι συνεργάτες επισκέφθηκαν την Άγκυρα για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Θυμίζουμε ότι η Τουρκία απομακρύνθηκε από εταίρος του προγράμματος μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι είναι ασυμβίβαστα με τα όπλα του ΝΑΤΟ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.
Τούρκοι εργολάβοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν ανταλλακτικά για τα τζετ πέμπτης γενιάς, παρά την απομάκρυνση της Τουρκίας και την επιβολή κυρώσεων στην SSB τον Δεκέμβριο.
Η Arnold & Porter θα «συμβουλεύει για στρατηγική την SSB και τους Τούρκους εργολάβους ώστε να παραμείνουν στο Κοινό Πρόγραμμα Μαχητικών Αεροσκαφών (JSF), λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους περίπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες που παίζουν», αναγράφεται στα σχετικά έγγραφα.
Η εταιρεία θα χειριστεί επίσης «στοχευμένη προσέγγιση» στους συμμετέχοντες του προγράμματος JSF για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα «ως στρατηγικός σύμμαχος και αξιότιμος συνεργάτης», παρακολουθώντας παράλληλα κυρώσεις που μπορεί να σχετίζονται με το θέμα.
Ο Κροάτης πρώην νομοθέτης και πρώην πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Miomir Zuzul είναι εγγεγραμμένος ως λομπίστας στη σύμβαση. Ο Zuzul συνοδεύεται από τον συνεργάτη της A&P Raul Herrera και τον ανώτερο σύμβουλο L. Charles Landgraf.