Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν οι διωκτικές Αρχές των Σκοπίων εις βάρος του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (επί διακυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι), Σάσο Μιγιάλκοφ, ο οποίος έχει «εξαφανιστεί» και δεν μπορούν να τον εντοπίσουν, προκειμένου να του επιδώσουν δικαστική απόφαση εις βάρος του για κατ΄οίκον κράτηση.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Σάσο Μιγιάλκοφ κρύβεται κάπου στη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται να έχει διαφύγει από αυτήν, ενόψει και της απόφασης του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία έξι χρόνια μετά την αποκάλυψή της συνεχίζει να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην πολιτική και όχι μόνο σκηνή της χώρας.
Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ενώ ο Μιγιάλκοφ είναι ο βασικός κατηγορούμενος. Η εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί στον Μιγιάλκοφ και σε άλλους δύο κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση το ανώτατο όριο ποινής που ορίζει ο νόμος.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την «απογοήτευσή του» για το γεγονός ότι ο Σάσο Μιγιάλκοφ δεν έχει εντοπιστεί ακόμη από τις αστυνομικές Αρχές. «Είναι προφανές ότι κατάφερε να διαφύγει.Τώρα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και αν σημειώθηκε οποιαδήποτε παρατυπία ή αμέλεια που δεν δικαιολογείται, θα ζητήσω να αποδοθούν ευθύνες» σημείωσε ο Ζάεφ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, το οποίο, τον Οκτώβριο του 2018 διέγραψε από τις τάξεις του το άλλοτε πανίσχυρο στέλεχος του, Σάσο Μιγιάλκοφ, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται σε «αγαστή συνεργασία» με τον φυγόδικο κατηγορούμενο.
Ο Σάσο Μιγιάλκοφ είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και εμπλέκεται σε μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, νοθείας προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα, απροκάλυπτων παρεμβάσεων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αποκάλυψε στις αρχές του 2015 το αντιπολιτευόμενο τότε, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου εκείνου λειτούργησε καταλυτικά για την πτώση, δύο χρόνια αργότερα, του καθεστώτος Γκρούεφσκι, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 διέφυγε στην Ουγγαρία προκειμένου να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών στη Βόρεια Μακεδονία για υποθέσεις διαφθοράς την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας (2006-2016). Ο Γκρούεφσκι που ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, θεωρείται ότι ακόμη και σήμερα κινεί τα νήματα στο VMRO-DPMNE και λειτουργεί ως «σκιώδης» ηγέτης του.