Όχι μόνο πιστοποιήθηκε η αναγκαιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα είναι διαθέσιμο πριν από το καλοκαίρι.
«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης. Το εν λόγω πιστοποιητικό θα επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, και θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι, ανέφερε σχετικά.
#Digitalvaccinationcertification enabling people to travel in #Europe despite the coronavirus pandemic will probably be available before the summer, #GermanChancellor #AngelaMerkel said after a virtual #EUSummit. pic.twitter.com/madlAM6XBp
— Saudi Arabia Breaking News (@theSaudiNewsOff) February 25, 2021
Η Κομισιόν, πρόσθεσε η Μέρκελ, θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει την τεχνική βάση για τα σχετικά έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε ενδοιασμούς για τις νομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Ωστόσο, εκφράστηκε θετικά στην πρόταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, την οποία κατέθεσε και επέμεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα και κατά συνέπεια ο τουρισμός, ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου και βέβαια την Ελλάδα.
Δείτε επίσης: Η… ταμπακιέρα του πιστοποιητικού εμβολιασμού: «Αν δεν το κάνει η ΕΕ θα το κάνουν οι τεχνολογικές εταιρείες»
Η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις οικονομίες των χωρών που στηρίζονται στον τουρισμό και οι οποίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι. Η τάση που επικράτησε από το ξεκίνημα της συζήτησης, ήταν να βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε να «ανοίξουν» μεν οι μετακινήσεις, αλλά με ασφάλεια τόσο για τους ταξιδιώτες, όσο και τους τοπικούς πληθυσμούς.
Αρνητικές απόψεις
Οι αρνητικές απόψεις που εκφράστηκαν αφορούσαν κυρίως στην έλλειψη ικανών στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προσφέρει την απαιτούμενη ανοσία σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Ιδιαίτερα, δε, αν περιορίζει τη μετάδοση και σε ποιο ποσοστό.
Τους μεγαλύτερους ενδοιασμούς εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε τις ανησυχίες του για τους «άγνωστους παράγοντες» του εμβολίου, όπως, χαρακτηριστικά, είπε και ιδιαίτερα για τη διάρκεια της ανοσίας που προσδίδει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς και τα ηθικά και νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.