Ήταν θέμα χρόνου από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του Covid-19 να αποτελέσει ένα νέο πεδίο διαμάχης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Αυτό που τώρα θεωρείται το περιζήτητο όπλο κατά της πανδημίας έχει βρεθεί στο κέντρο ενός πολέμου επιρροής ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα.
«Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι πλέον η πιεστικότερη πρόκληση της διεθνούς κοινότητας. Κατά κάποιον τρόπο, είναι η νέα κούρσα των εξοπλισμών» τόνιζε το αμερικανικό κέντρο αναλύσεων Soufan, προσθέτοντας, μάλιστα, πως το θέμα αυτό έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που για ορισμένες χώρες ο εμβολιασμός του ίδιου του πληθυσμού τους βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην κούρσα για την επέκταση της διεθνούς επιρροής τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, στο στόχαστρο αυτής της θεωρίας το αμερικανικό Soufan τοποθετεί την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία, λέγοντας πως η τροφοδοσία άλλων χωρών με αυτό το ακόμη εν ανεπαρκεία «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» έχει γίνει συνώνυμο του κύρους, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες το διαθέτουν στον πληθυσμό τους, ενώ οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ως ουραγοί.
Στην πρώτη γραμμή το Πεκίνο, όπως έγινε με τις μάσκες στην αρχή της πανδημίας, πληθαίνει τις αναγγελίες αποστολής παρτίδων εμβολίων και υπό μορφή δωρεάς: 200.000 δόσεις στην Αλγερία, άλλες τόσες στη Σενεγάλη και στη Σιέρα Λεόνε, στη Ζιμπάμπουε, 500.000 στο Πακιστάν, 750.000 στη Δομινικανή Δημοκρατία κ.λπ.
«Η Κίνα πήρε τη θέση του πρωτοπόρου των χωρών του Νότου, σε μια στιγμή που ο Βορράς επιδεικνύει έναν σχεδόν συγγενή εγωισμό» δηλώνει ο Μπερτράν Μπαντί, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Institut des Sciences Politiques στο Παρίσι.
«Παράλληλα η Ρωσία έχει επενδύσει για την επέκταση της διεθνούς επιρροής της στο εμβόλιο Sputnik V, το οποίο για λόγους υψηλού συμβολισμού φέρει το όνομα των πρώτων δορυφόρων που εγκαινίασαν την παρουσία της Σοβιετικής Ενωσης στο Διάστημα», αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται πως η ρωσική στρατηγική μάλλον πιάνει αφού τουλάχιστον τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, έχουν στραφεί στη Μόσχα για το εμβόλιο, χωρίς να περιμένουν ενδεχόμενη έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την ώρα που η Ευρώπη παλεύει με μεγάλες καθυστερήσεις στην τροφοδοσία της.