Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντάσσονται φέτος στην ομάδα των δέκα μεγαλύτερων φορολογικών παραδείσων, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network) για το 2021.
Το Tax Justice Network είναι μια ομάδα ειδικών συμφερόντων (ΜΚΟ, think tank, πείτε το όπως θέλετε) που αποτελείται από έναν συνασπισμό ερευνητών και ακτιβιστών με κοινή ανησυχία σχετικά με τη φοροαποφυγή, τον φορολογικό ανταγωνισμό και τους φορολογικούς παραδείσους.
Σε ότι αφορά τα ΗΑΕ, αυτή η άνοδος στην κατάταξη (από τη 12η θέση στη 10η) αποτελεί συνέχεια μιας «εισφοράς κεφαλαίων της Ολλανδίας ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα εμιράτα, που εκτίναξε τον όγκο της οικονομικής δραστηριότητας των πολυεθνικών στη δικαιοδοσία αυτή κατά σχεδόν 180%», αναφέρεται στη σχετική ανάλυση.
Η έρευνα του Δικτύου δείχνει ότι αυτά τα κεφάλαια προέρχονται από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη Νότια Αφρική και στις ΗΠΑ, τα οποία επενδύθηκαν αρχικά στην Ολλανδία, πριν «αναδρομολογηθουν» προς τα Εμιράτα, των οποίων η ελκυστική φορολογία τα αναδεικνύει σε ένα νέο προνομιακό προορισμό για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τη φορολογική βελτιστοποίηση.
Τα ΗΑΕ είναι επίσης, μαζί με την Κίνα και την Τουρκία, μια χώρα που «συνεργάζεται ελάχιστα ή καθόλου» με τις γαλλικές αρχές για την ανάκτηση κεφαλαίων που υπεξαιρέθηκαν στο πλαίσιο οικονομικής απάτης, εξήγησε από την πλευρά του ο διοικητής της αστυνομίας Τιερί Πεζενέκ, επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος (Sirasco), κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στο διαδίκτυο που οργάνωσε η Κίνηση Επιχειρήσεων Γαλλίας (MEDEF).
Οι φορολογικοί παράδεισοι που επισημαίνονται από το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης είναι οι χώρες «συνεργοί βοήθειας σε πολυεθνικές προκειμένου να τους επιτρέπουν να πληρώσουν λιγότερους φόρους», από δραστηριότητες που είναι απολύτως νόμιμες από την άποψη των χωρών στις οποίες μεταφέρονται τα χρήματα.
Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται τρία εξωχώρια βρετανικά εδάφη: οι Παρθένες Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν και οι Βερμούδες.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, οι χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και όσες εξαρτώνται από τον οργανισμό είναι υπεύθυνες για περισσότερο από τα δύο τρίτα (68,3%) των «κινδύνων κατάχρησης φορολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Κατά το 45%, αυτός ο κίνδυνος προέρχεται από τον «ιστό της βρετανικής αράχνης», που προηγείται πολύ από την Ολλανδία (5,1%), την Ελβετία (5,1%) και το Λουξεμβούργο (4,1%).
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά ολόκληρη η λίστα των φορολογικών παραδείσων σύμφωνα με την κατάταξη του Tax Justice Network.