Σαφής αναφορά στη σημασία του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας γίνεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης Κορυφής του Quad (Αυστραλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ινδία), η οποία έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες διαδικτυακά.
Η Σύνοδος Κορυφής του Quad επικεντρώθηκε στη συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων κρατών του Ινδικού-Ειρηνικού σε ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογική συνεργασία και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν της εν λόγω Συνόδου έγινε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία που αποδίδουν οι χώρες αυτές στον ρόλο του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Αν και η εν λόγω επισήμανση αφορά καταρχήν την Ανατολική και τη Νότιο Σινική Θάλασσα, δεν παύει να έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι χώρες, οι οποίες μέχρι και πριν από λίγο καιρό απέφευγαν να αναφερθούν στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει την εν λόγω Σύμβαση), την επισημαίνουν, πλέον, ως θεμελιώδες μέρος του Διεθνούς Δικαίου, την οποία θα πρέπει να σέβονται το σύνολο των κρατών.
Η θέση αυτή επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η εν λόγω Σύμβαση, η οποία αντικατοπτρίζει μέρος του εθιμικού δικαίου, αποτελεί την μοναδική βάση για την επίλυση των ζητημάτων αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας γενικότερα, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.