Μετά τον υπουργό Άμυνας, αντικαταστάθηκαν οι αρχηγοί των τριών σωμάτων, Αεροπορίας, Ναυτικού και Στρατού της Βραζιλίας, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και ενώ ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αρχηγοί των τριών σωμάτων υποβάλλουν όλοι μαζί την παραίτησή τους, διαφωνώντας με τον πρόεδρο», γράφει η εφημερίδα Folha του Σάο Πάουλο.
Το υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε ποιοι ήταν οι λόγοι για την παραίτηση των τριών υψηλόβαθμων στρατιωτικών, η οποία ανακοινώθηκε μετά από μια συνεδρίαση στην Μπραζίλια, παρουσία του νέου υπουργού Βάλτερ Μπράγκα Νέτο και του προκατόχου του, Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα. Σύμφωνα ωστόσο με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού δεν θεωρήθηκε θετική εξέλιξη από τους αρχηγούς των τριών Σωμάτων, τον στρατηγό Έντσον Πουζόλ (Στρατός Ξηράς), τον ναύαρχο Ίλκες Μπαρμπόσα (Ναυτικό) και τον πτέραρχο Αντόνιο Κάρλος Μπερμούντες.
Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Αζεβέντο ε Σίλβα ανέφερε ότι είναι «πιστός» στον πρόεδρο Μπολσονάρου και ταυτόχρονα επισήμανε ότι είναι σημαντικό «να διαφυλαχθεί ο στρατός ως θεσμός του κράτους». Ο χρονογράφος Μερβάλ Περέιρα της εφημερίδας O Globo υπενθύμισε ωστόσο ότι ο παραιτηθείς υπουργός διαφωνούσε «όταν ο Μπολσονάρου χρησιμοποιούσε τον στρατό για πολιτικούς σκοπούς».
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης (μεταξύ άλλων αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εξωτερικών) είχε ως στόχο να ενισχύσει τον έλεγχο του προέδρου επί των ενόπλων δυνάμεων. Σχεδόν το ένα τρίτο των υπουργών και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης είναι στρατιωτικοί. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουάρο, που είναι και αυτός στρατηγός, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος «θεσμικής ρήξης».