Τον εμβολιασμό τους με Pfizer ή Moderna για τη δεύτερη δόση, εάν έκαναν ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, συνιστά η Επιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας στους πολίτες κάτω των 60 ετών.
Ειδικότερα, μετά τη σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού (Stiko) την Τρίτη να εμβολιάζονται με αυτό μόνο οι άνω των 60, οι αρμόδιοι συνιστούν τώρα σε όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν τη δεύτερη με άλλο παρασκεύασμα, ήτοι τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna, που είναι οι δύο άλλες επιλογές στη χώρα.
Όπως μεταδίδει η DW, μιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel» ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού, Τόμας Μέρτενς, δήλωσε αναφορικά με τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύπτουν για όσους έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου με AstraZeneca, ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, μιας και ελάχιστοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού: «Θεωρώ ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη με άλλο, παρόμοιο εμβόλιο. Από πειράματα με ζώα προκύπτει ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ίδια. Θα πρέπει ωστόσο να εξεταστεί επιστημονικά πόσο αποδοτική είναι η προστασία των ανθρώπων μετά από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά παρασκευάσματα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία», ανέφερε σχετικά.
Η διαρροή των ενστάσεων οδήγησε στη διακοπή των εμβολιασμών
Οι ενστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού για τον εμβολιασμό των κάτω των 60 με AstraZeneca διέρρευσαν, ωστόσο, σε επιστημονικούς κύκλους, λίγο μετά την ενημέρωση της καγκελαρίου. Προφανώς, για αυτό το λόγο, τόσο οι κλινικές σε Βερολίνο και Βρανδεμβούργο, (μεταξύ των οποίων και η Πανεπιστημιακή Κλινική του Βερολίνου Charité), όσο και οι κλινικές του Μονάχου αποφάσισαν την αναστολή των εμβολιασμών ατόμων κάτω των 60, νωρίς την Τρίτη, αναγκάζοντας στην ουσία τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, και στη συνέχεια την καγκελάριο και τους τοπικούς πρωθυπουργούς να ανακοινώσουν το βράδυ της ίδιας μέρας τη διακοπή των εμβολιασμών.