Για τις ανακατατάξεις που γίνονται στο Φανάρι και τα μπερδέματα που θα έχουν οι γέροντες Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Πριγκηποννήσων Δημήτριος τα γράψαμε πρόσφατα.
- Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ
Το αν «θα του βγει» του Οικουμενικού Πατριάρχη το φαναριώτικο πείραμα, να έχει δύο φανατισμένα αντίρροπες δυνάμεις στην αυλή του, μένει να φανεί.
Τώρα που έχει περάσει ικανοποιητικό διάστημα, εκτιμώ πως μπορούμε να «μετρήσουμε» τις άλλες τρεις μεγάλες επιλογές που έκανε: του Ελπιδοφόρου στην Αμερική, του Νικήτα στη Μ. Βρετανία και του Μακαρίου στην Αυστραλία. Από τους τρεις, χωρίς αμφιβολία, ο Ελπιδοφόρος έχει καταγράψει σε πολύ σύντομο διάστημα τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα τρία μεγάλα στοιχήματα που είχε και έδειχναν δισεπίλυτα τα «καθάρισε» σε πολύ σύντομο χρόνο και μάλιστα μέσα στην πανδημία.
Πρώτο και σημαντικότερο, το θέμα της διάσωσης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη, που αποκτά πια άλλη δυναμική ως σχολή. Δεύτερο πρόβλημα που κατάφερε να επιλύσει οριστικά ήταν το συνταξιοδοτικό των ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπου βρέθηκε η τρύπα των 65.000.000 δολαρίων και διευθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν καλό να φωνάζαμε τον Ελπιδοφόρο να συμβουλεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το Ασφαλιστικό της Ελλάδας…
Τρίτο πρόβλημα που έχει πάρει τον δρόμο της λύσης είναι η ολοκλήρωση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, που μάλλον το φθινόπωρο ο ίδιος ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Τρία «αμερικανικά» γιοφύρια της Αρτας που ο Ελπιδοφόρος κατάφερε με γοργές κινήσεις να αναστηλώσει. Δεν χρειάζονται πολλά, όπως φαίνεται. Αρκεί ο ηγέτης να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, να βρει στήριξη από ανθρώπους-κλειδιά και να τους συνδυάσει όλους για να φέρουν τη λύση. Απλά μαθηματικά.
Δυσκολεύεται ο Νικήτας, καλύτερα ο Μακάριος
Στη Μητρόπολη Θυατείρων, ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας, πέρα από μια ουσιαστική συσπείρωση του ορθόδοξου ποιμνίου, που είναι φυσιολογική με έναν νέο ιεράρχη στο πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας, δεν έχει φέρει το κάτι παραπάνω. Περισσότερο θεωρία και λιγότερο ουσία στην προσέγγιση των πραγμάτων.
Η ελληνοκυπριακή ορθόδοξη κοινότητα στη Μ. Βρετανία έχει απαιτήσεις και περιμένει περισσότερη δραστηριότητα, που μένει να έρθει. Αντίθετα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ξεπέρασε τις παιδικές ασθένειες των πρώτων μηνών (βλ. τη δυσφορία και τις διαρροές που επιχείρησαν πρόσωπα από το προηγούμενο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, με δήθεν υπέρογκες δαπάνες για αγορές αρχιεπισκοπικής κατοικίας κ.ά.) και κινείται πια σε δρόμους συνετούς.
Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αυστραλίας αναγνωρίζει τις φιλότιμες προσπάθειες του νέου Αρχιεπισκόπου και ο ίδιος φαίνεται να προσαρμόζεται στα νέα του καθήκοντα, αναλαμβάνοντας πιο δημιουργικό ρόλο από τον προκάτοχό του.