Έλληνας γιατρός φροντίζει οι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να μένουν σε καλή κατάσταση απέναντι σε δύσκολες για τον ανθρώπινο οργανισμό συνθήκες, όπως η έκθεση στην ακτινοβολία αλλά και η ψυχολογική επιβάρυνση λόγω του περιορισμού.
Ο Ανδριανός Γκολέμης, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξήγησε -ως χειρουργός πτήσης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και επιφορτισμένος με την υγεία του αστροναύτη Thomas Pesquet– τους κινδύνους.
Λοιμώξεις και μικρόβια
«Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν λοιμώξεις που κανονικά δεν θα ανέπτυσσαν, ακόμα και σε μικρόβια τα οποία έχουμε στον οργανισμό μας χωρίς πρόβλημα». Επίσης, αναφέρει ότι κάθε αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι εξοπλισμένη με τα απαραίτητα, ώστε να ελέγχεται ο αιματοκρίτης.
«Μπορούμε να καταλάβουμε από αυτόν τον δείκτη αν είναι αρκετά ενυδατωμένοι και τις αλλαγές στο κυκλοφορικό τους σύστημα. Πριν από δύο χρόνια είχαμε κάποιες παρατηρήσεις θρόμβωσης. Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο σε υγιείς ανθρώπους, και αυτό μας δίνει επίσης νέα στοιχεία για να καταλάβουμε καλύτερα πώς δουλεύει ο οργανισμός στον πλανήτη μας» εξηγεί ο Γκολέμης, που προσθέτει ότι πια υπάρχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μηχάνημα υπερήχου για να διαγνωστεί τυχόν πόνος από ενδεχόμενη θρόμβωση.
Στην ερώτηση τι χρειάζεται κανείς για να γίνει γιατρός του Διαστήματος, ο Ελληνας γιατρός αναφέρει ότι μετά το πτυχίο στην Ιατρική, έκανε μάστερ στις Διαστημικές Σπουδές στο σχετικό πανεπιστήμιο στο Στρασβούργο και πέρασε και έναν χρόνο στην Ανταρκτική ως γιατρός. Τέλος, φοίτησε στο Ινστιτούτο Διαστημικής Ιατρικής και Φυσιολογίας στην Τουλούζ της Γαλλίας.