Εδώ και μήνες, μετά την πρόσφατη πολιτική σύγκρουση ανώτατου επιπέδου μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία έχει κατευθύνει ισλαμιστές τρομοκράτες που πολεμούσαν στο μέτωπο της Λιβύης, προς την μαστιζόμενη αφρικανική χώρα, το Μαλί, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις των τρομοκρατών που μάχονται κατά τις νομίμως εκλεγμένης κυβέρνησης και των γαλλικών δυνάμεων.
Αυτό είχε τεκμηριωθεί και από το πεδίο της μάχης. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες είχαν αναβαθμίσει τις ενέργειες τους κατά των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και φυσικά κατά των αμάχων τους οποίους η Γαλλία προσπαθεί να υπερασπιστεί.
Η Γαλλία λοιπόν έχει περάσει στην αντεπίθεση, με τον γαλλικό στρατό να αναβαθμίζει την δράση του και να στρέφεται πλέον σε σκληρά χτυπήματα κατά των πυρήνων που φυσικά είναι φιλοτουρκικοί.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι 26 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στο κεντρικό τμήμα της χώρας στη διάρκεια επιχείρησης που διεξήγαγαν από κοινού με τα στρατεύματα της αντιτζιχαντιστικής αποστολής Barkhane της Γαλλίας.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Μαλί, επιχείρηση αναγνώρισης επέτρεψε να εντοπιστεί «ομάδα τρομοκρατών» που ευθυνόταν για μια «ενέδρα» το Σάββατο στον τομέα Νιονό. Ο στρατός δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια, ούτε κάποιον απολογισμό, για την ενέδρα αυτή.
Το πρωί της Δευτέρας, η ομάδα «που ευθυνόταν για την επίθεση» έγινε «στόχος κοινής επιχείρησης των δυνάμεων του Μαλί και της Μπαρχάν στον τομέα Αλατονά», περίπου 75 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Μαυριτανία, κατά το επιτελείο.
«Μετά την εκκαθαριστική επιχείρηση στη ζώνη» αυτή, ο προσωρινός απολογισμός που έδωσε το επιτελείο κάνει λόγο για «26 τρομοκράτες εξουδετερωμένους, δύο φορτηγάκια κατεστραμμένα, ένα φορτηγάκι ανακτημένο και μεγάλη ποσότητα όπλων του εχθρού κατασχεμένη», συνεχίζει το ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου, στο οποίο διευκρινίζεται ότι δεν καταγράφηκε «καμία απώλεια» ούτε κάποιος «τραυματισμός» στις τάξεις των «φίλιων» δυνάμεων.
Από το 2012, το Μαλί είναι αντιμέτωπο με εξάπλωση της δράσης τζιχαντιστών που εφορμούν από τον βορρά, έχει βυθιστεί σε κρίση ασφαλείας που πλήττει ως και το κεντρικό τμήμα της επικράτειας. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.
Στα βίαια επεισόδια – σε επιθέσεις τζιχαντιστών, συγκρούσεις μεταξύ φυλών κ.λπ. – έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί, παρά την παρουσία δυνάμεων του ΟΗΕ, της Γαλλίας και αφρικανικών χωρών.